SVERIGE Regeringen har bekräftat att man utvisar en man som tidigare dömts för samröre med terrorstämplade PKK i Turkiet. Kurden som utvisas ska ha arbetat som pizzabagare i Sverige.

Som en del av överenskommelsen mellan Finland, Sverige och Turkiet för att de nordiska länderna ska få gå med i Nato har Turkiet hävdat att man vill se utlämningar av utpekade terrorister.

Månader efter att de tre länderna skrev under avtalet ser det första fallet ut att bli verklighet. Det ska röra sig om en pizzabagare i Göteborgsområdet vid namn Mahmut Tat, avslöjar Fria Tider. Han ska ha lämnat fru och barn i Turkiet 2015 och flyttat till Sverige efter att en domstol i hemlandet dömt honom till sju års fängelse för ”samarbete med en terrororganisation”.

Tat ska snabbt ha fått avslag på sin asylansökan, men ändå valt att stanna kvar i Sverige och arbeta som pizzabagare. Men till skillnad från många rasfrämlingar som utan problem bara kunnat ignorera myndighetsbeslut och fortsätta sina liv i Sverige har Tat nu gripits av svensk polis och satts på ett flygplan till Istanbul, uppger mannens tidigare offentliga biträde Abdullah Deveci för SvD.

När Tats plan landade i Istanbul ska han omedelbart ha gripits, enligt rapporter från turkisk media.

Beskrivs som stor framgång för Turkiet

Enligt SVT beskrivs utvisningen av Mahmut Tat som en stor nationell framgång i turkiska medier, som publicerat bilder från gripandet i Istanbul. Hela händelsen beskrivs som att Turkiet lyckats pressa Sverige till en stor eftergift i samband med landets Nato-ansökan.

Inslag från gripandet av Mahmut Tat i turkisk media.

Till SVT säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att det handlar om ett helt vanligt utvisningsärende där en individ fått avslag på sin asylansökan.

— Regeringen har ingen roll i den process som omfattar prövningar av asylansökningar. Det innebär att regeringen eller ett enskilt statsråd inte får ingripa eller påverka ansvariga myndigheter eller domstolar i deras handläggning av enskilda ärenden, påstår ministern.