INVANDRING En syrisk man som dömts för grov kvinnofridskränkning får stanna i Sverige enligt ett beslut av hovrätten. Anledningen är att han gjort sitt offer gravid och ”riskerar” militärtjänst i Syrien.

Det är Samnytt som skriver om fallet med syriern Majd Shhada som kom till Sverige som ”flykting” 2018. Sedan dess har han hunnit dömas för flera stölder, olaga hot och ringa narkotikabrott.

Den 14 november 2022 dömdes Shhada av Ångermanlands tingsrätt för grov kvinnofridskränkning efter att systematiskt ha misshandlat sin sambo sedan våren 2021. Han dömdes även för stöld, skadegörelse och våldsamt motstånd i samband med ett tidigare polisingripande då han ska ha spottat och sparkat mot poliserna som omhändertog honom.

Shhada dömdes till nio månaders fängelse och att betala 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Dessutom dömdes han till utvisning med förbud att återvända till Sverige inom fem år.

Hovrätten för nedre Norrland ändrar domen

Både åklagaren och Majd Shhada kom att överklaga domen till Hovrätten för nedre Norrland. Åklagaren yrkade på en straffskärpning och att utvisningen utökas till tio år.

Hovrätten har nu meddelat sin dom där man skärper påföljden till fängelse i ett år och fyra månader. Däremot river man helt upp utvisningsbeslutet. I domen lägger man stor vikt vid att Shhadas före detta sambo, som nu har skyddade personuppgifter, är gravid. Eftersom syriern ”snart kan bli förälder” och dessutom ”riskerar” militärtjänst i krigets Syrien anser hovrätten att han måste stanna. Shaada ”kommer att bli inkallad i krig eller dödas om han utvisas dit”, skriver hovrätten.