TURKIET PKK-flaggor och danskar som eldar koraner. Dagens scener i Stockholm har retat upp Turkiet och landets största nationalistiska parti säger nu nej till ett svenskt Nato-medlemskap.

Idag tillät polisen och Sveriges regering pro-kurdiska vänsterextremister att demonstrera med PKK-flaggor i Stockholm. Detta trots att Turkiet den senaste veckan krävt att Sverige sätter stopp för detta efter att Rojavakommitéerna, som var med och arrangerade dagens demonstration, hängt en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan samt att Avmaskerat avslöjade att den svenska vänstergruppen finansierar PKK:s syriska systerorganisation YPG.

Även dansken Rasmus Paludan arrangerade en aktion idag i närheten av den turkiska ambassaden i Stockholm, där han brände en koran.

Turkiska nationalister upprörs av koranbränningen

Trots att Paludans aktion inte lockade någon nämnvärd publik utöver poliser och journalister lyckades han ändå reta upp Turkiet.

Det turkiska nationalistpartiet MHP, som stödjer Erdoğans minoritetsregering, har idag gått ut med att de inte tänker rösta för ett svenskt Nato-medlemskap i det turkiska parlamentet som ett svar på koranbränningen.

—  Sveriges Nato-ansökan kommer inte att kunna godkännas av vår parlamentsgrupp under dessa förhållanden. Det skulle vara ett svek mot vår religion, vårt språk och våra mål för Turkiets utveckling under 2000-talets första sekel, säger MHP:s partiledare Devlet Bahceli enligt Anadolu.

Bahceli kallar också Paludan för ”en degenererad dansk politiker” och beskriver hans aktion som ”ett förkroppsligande av barbari och vandalism”. Vidare menar Bahceli att det är lika illa att tillåta att koranen bränns som att själv bränna boken.

MHP beskrivs på Wikipedia som ett ”ultra-nationalistiskt” och ”fascistiskt” parti. Under en period i slutet av 1990-talet var MHP Turkiets näst största parti och idag sitter de på 48 av de 600 mandaten i det turkiska parlamentet.

Enligt Fria Tider kommer Erdoğan vara beroende av MHP:s röster för att få igenom ett ja till Sveriges Nato-ansökan i det turkiska parlamentet. Fria Tider uppger också att MHP-ledaren gett ett ”definitivt nej” till det svenska Nato-medlemskapet, men vid en närmare läsning av Bahcelis utspel framstår det som att han i första hand kräver en ursäkt från Sveriges regering.