NATO Med tanke på att Turkiet tycks ha stängt dörren för ett svenskt Natomedlemskap kan Finland komma att ansluta till krigsalliansen utan Sverige. Tidigare var de två nordiska ländernas regimer eniga om att Nato-anslutningen skulle vara en ”gemensam process”.

Nyligen uttryckte Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att Turkiet inte kommer att godkänna den svenska ansökan till krigsalliansen Nato. Spiken i kistan för Turkiet var att svenska myndigheter tillät en demonstration i stöd för PKK i Stockholm under lördagen samt att dansken Rasmus Paludan fick elda en koran utanför Turkiets ambassad.

Istället för Natos militärmakt föreslår Erdogan att Sverige låter sina ”terrorister” försvara landet.

Erdogan har dock inte sagt något om Finland, som inte haft samma problem med antiturkiska och prokurdiska manifestationer under ansökningstiden. Därför öppnar nu Helsingfors för att gå vidare in i Nato utan Sverige, skriver SVT. För bara två veckor sedan bedyrade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto att Sverige och Finland ”lämnade in Nato-ansökan tillsammans” och att man också kommer att ”slutföra processen tillsammans”.

Under tisdagsmorgonen gav Haavisto dock ett annat besked.

— Självklart måste vi utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, sa utrikesministern till Yle.

Haavisto poängterade dock att huvudlinjen fortsatt är att Sverige och Finland går in i krigsalliansen tillsammans.

Under tisdagsmorgonen ska Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) ha varit i kontakt med Haavisto för att diskutera det nya läget.

— Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra, säger Billström till SVT.

I det trilaterala avtal som Billström hänvisar till har Finland och Sverige bland annat åtagit sig att ”förhindra PKK:s aktiviteter likväl som andra terrororganisationer och dess utväxter, liksom aktiviteter av individer i grupper eller nätverk som är kopplade till eller inspirerade av dessa terroristorganisationer”.