UNDERKASTELSE Under söndagens demonstration i Helsingfors beslagtog polisen en docka föreställande Turkiets president med motiveringen att den användes för att skymfa honom.

I Sverige är sinnebilderna över det svenska krypandet för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som anses bära på nyckeln till ett svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato, redan väletablerade. Här framträder såväl filmsekvenser med statsminister Ulf Kristerssons flinande underkastelse-svassande för en bister Erdogan, som den förres officiella förbannelser av en symbolisk dockbränning, vilken skulle kunna misshaga den mäktige turken.

I Finland har det varit lite annorlunda. Anti-Erdogan-demonstrationer, där dockor över den turkiska presidenten inte bara figurerat utan också bränts, har förvisso förekommit. Ledande politiker har dock till skillnad från svenska sådana undvikit att kommentera fenomenet , och polisen har när de gripit demonstranter åberopat säkerhetsskäl såsom brandrisk. Nu har dock polisen i Helsingfors visat att Finland vill vara med i underkastelsematchen. Under söndagens demonstration från Senatstorget till närheten av den turkiska ambassaden vid Brunnsparken konfiskerade man en Erdogan-docka under förevändning att den användes till att ”skymfa Turkiets president”.

Kommissarie Esa Pennanen uppger till nyhetsbyrån STT att polisen beslagtog dockan i samma ögonblick som man blev varse den. Han berättade vidare att incidenten listats som ett fall av ärekränkning. Polisen anvisade demonstrationsdeltagarna till ett markerat område och en demonstrant som överträdde dess gränser bötfälldes.