TURKIET Under fredagen kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till turkiska utrikesministeriet för att motta regeringens protest mot att Rasmus Paludan har fått tillstånd att elda en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Ankara beskriver Paludans planer som ett ”uppenbart hatbrott”.

Nordfront har tidigare skrivit om den danske kontrajihadisten Rasmus Paludans planer på att elda en Koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen. Polisen har gett tillstånd till Paludans aktion, som han själv poängterar inte beror på att han skulle vara motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap.

Under fredagen ledde detta till att Sveriges ambassadör i Ankara Staffan Herrström kallades upp av Turkiets utrikesministerium. Detta för att motta den turkiska regeringens protest mot beslutet att godkänna Paludans aktion.

Herrström fick under mötet veta att Turkiets regering ”kraftigt fördömer denna provokation, som är ett uppenbart hatbrott”, att ”Sveriges attityd är oacceptabel”, att Ankara ”förväntar sig att aktionen inte tillåts” samt att ”förolämpningar mot det heliga inte kan försvaras under förvändning av demokratiska rättigheter”, skriver den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Tillstånd till planerar extremvänsterdemonstration ett avtalsbrott

De turkiska diplomaterna tog även upp den planerade extremvänsterdemonstrationen mot Nato och för PKK som ska hållas under lördagen i Stockholm. Enligt Turkiet begår Sverige ett ”tydligt brott” mot det trilaterala avtal som man ingick med Finland och Turkiet i somras.

I avtalet, som innebar att Turkiet skulle släppa igenom Sverige och Finlands Nato-ansökningar i det första ledet, kan man läsa:

Finland och Sverige engagerar sig i att förhindra PKK:s aktiviteter likväl som andra terrororganisationer och dess utväxter, liksom aktiviteter av individer i grupper eller nätverk som är kopplade till eller inspirerade av dessa terroristorganisationer

Anadolu uppger att Sveriges utrikesminister Tobias Billström uttryckt att han är orolig för att lördagens demonstration riskerar att ytterligare fördröja ett turkiskt godkännande av Sveriges Nato-ansökan. Billström ska dock ha tillagt att det vore ”mycket olämpligt” om han som utrikesminister skulle kräva att en demonstration inte får genomföras.