SVERIGE Rasmus Paludans koraneldning utanför Turkiets ambassad i Stockholm under lördagen tycks ha satt stopp för Sveriges Nato-ambitioner. Samtidigt som muslimer i hela världen nu eldar den svenska flaggan lanserar lögnpressen en konspirationsteori om aktionen.

Det var under lördagen som den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan eldade en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Paludans aktion skedde samtidigt som en vänsterdemonstration till stöd för PKK pågick i huvudstaden.

Turkiet har reagerat kraftigt på båda händelserna och enligt landets president Recep Tayyip Erdoğan kommer man nu inte att ratificera Sveriges Nato-ansökan.

I en artikel på Aftonbladet lanseras nu en teori om att diverse alternativmedier ligger bakom Paludans aktion i syfte att stoppa Sveriges anslutning till Nato. Paludan själv har uttryckt att han stödjer ett svenskt medlemskap i krigsalliansen, men att han ville markera mot att Turkiet försöker kohandla den så kallade yttrandefriheten i Sverige mot medlemskapet.

I artikeln nämns juden Chang Frick från Nyheter Idag och SD-sajten Riks samt Christian Peterson från Exakt24 som möjliga anstiftare. Paludan själv säger till Aftonbladet att det inte var han som kom på idén, men att han inte minns vem det var.

— Jag antar att idén först fördes fram i ett telefonsamtal, men jag minns inte exakt vilka jag har pratat i telefon med. När det gäller koranbränningen har jag varit i kontakt med säkert 20 personer från alternativmedier och andra om att jag skulle komma, säger Rasmus Paludan till tidningen.

Skyller på varandra

Chang Frick har sedan tidigare erkänt till extremvänstertidningen Syre att han betalade för Paludans demonstrationstillstånd.

— Reportern på Exakt 24 ringde och frågade mig om jag visste någon som kunde betala demonstrationstillståndet åt Paludan, som verkar vara en fattiglapp. Då sa jag till honom att han väl får lägga ut det och att han inte skulle blanda in mig. Men han var rädd att hans namn skulle kopplas till demonstrationstillståndet. Då sa jag visst, då kan jag betala det, men du får swisha tillbaka summan, sa Chang Frick till Syre.

Paludan ska också ha uttryckt till Samnytt inför aktionen att han kontaktats av ”några svenskar som gärna vill att jag eldar en koran framför turkiska ambassaden” . Chang Frick påstår dock att han själv var emot koranbränning och att han istället ska ha föreslagit att elda en turkisk flagga.

En reporter på Exakt24 som pekas ut som ansvarig för idén med koranbränningen säger samtidigt till Syre att det var Chang Frick som ville se just en koranbränning.

— Jag tyckte det var en bra idé att göra aktionen och jag kommer att vara där och filma. Men det är absolut inte jag som betalat eller arrangerat. Det är Chang Frick helt och hållet. Jag blir förvånad att han säger att det är jag som ligger bakom, säger reportern på Exakt 24.

Redan i juni kläckte dessutom Chang Frick idén på Twitter.

I vad som ser ut som en intern chatt som Aftonbladet kommit över ser man också hur vad som framstår som Chang Frick skriva till Paludan att inte kan förse honom med någon koran men att han däremot har en turkisk flagga.