TURKIET För andra dagen i rad ordnas demonstrationer över hela Turkiet mot koranbränningen som ägt rum i Stockholm. Medan den svenska ambassadpersonalen försöker blidka de arga demonstranterna delar muslimer i en annan turkisk stad ut blommor i de kristna kyrkorna i staden.

Eftar Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden har människor i Turkiet tagit till gatorna för att protestera mot den danske politkerns utspel.

Detta är andra dagen i rad som turkar protesterar mot bokbränningen som av Turkiets ledare kallas för ett ”uppenbart hatbrott”. Demonstrationerna har bland annat ägt rum utanför det svenska generalkonsulatet i Istanbul och den svenska ambassaden i Ankara.

Expressen skriver att demonstrationerna enligt journalisten Abdullah Bozkurt ska ha arrangerats av turkiska Hizbullah, som i sin tur sägs vara allierade med Turkiets president Recip Tayyip Erdogan.

Muslimsk solidaritet

På bilder från det judiska mediehuset Reuters kan man se att många demonstranter har tagit med sig egna koraner till demonstrationerna.

Bozkurt publicerade en video på Twitter från demonstrationen i den turkiska staden Batman. Staden befinner sig i en av Turkiets provinser där det finns en stor ”kurdisk” befolkning.

— Vi fördömer starkt denna handling. Det är omöjligt för någon muslim att acceptera. Det är en attack mot alla muslimer, säger en demonstrant i staden till Reuters angående koranbränningen.

En fredlig protest och rädd ambassadpersonal

I en annan stad i landet, Merdin, besöker stadens invånare kyrkor för att dela ut rosor. Blomutdelningen ska vara en mer förlåtande och vuxen protest mot koranbränningen i Stockholm.

På den svenska ambassaden i Istanbul ska det enligt en bild som Bozkurt publicerat på Twitter ha satts upp en lapp i vad som ska föreställa ett av ambassadens fönster. På lappen som man kan anta har satts upp för att mildra demonstranternas ilska står att läsa: ”Vi delar inte den bokbrännande idiotens åsikter”.