ÅSIKTSBROTT Rasmus Paludan är misstänkt för hets mot folkgrupp efter en koranbränning. Men det gäller inte den kontroversiella aktionen utanför Turkiets ambassad, utan en händelse i Malmö för snart ett år sedan.

När den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari blev det stopp för Sveriges Nato-förhandlingar med Turkiet. Nu plötsligt misstänks Paludan för hets mot folkgrupp – för en koranbränning som genomfördes i Malmö för snart ett år sedan, skriver Expressen.

Det var den 16 april förra året som Paludan manifesterade med sitt parti Stram kurs vid Skånegården i Malmö. Aktionen var en i raden koranbränningar som Paludan genomförde i Sverige under påsken och som ledde till omfattande invandrarkravaller.

Först nu har alltså kammaråklagare Adrien Combier-Hogg valt att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp mot Paludan. Åklagaren bedyrar att det inte har något med Sveriges Nato-ansökan att göra, utan hänvisar till ”utredningstekniska skäl”.

— Det är en händelse som anmäldes i samband med att det skedde. Jag har med de resurser som jag haft tagit in bevisning i detta. Under en tid har vi nu varit redo att hålla förhör med honom och delge misstankar, men vi har inte kommit till skott. Och det är främst av anledningar som har att göra med polisens säkerhetsarbete, säger han.

— Framförallt med allt det kring Natoprocessen så finns det en förhöjd hotbild.

Paludan: "Har inte begått något brott"

Combier-Hogg säger att man under de senaste veckorna tagit kontakt med Paludan och kallat honom till förhör, men han vill inte gå in på exakt hur Paludan misstänks ha gjort sig skyldig till åsiktsbrott eftersom han ännu inte delgivits misstanke.

Paludan säger till Expressen att det är Malmöpolisen som vill ”sätta dit mig för något”.

— Jag kan säga generellt att det varit mycket prat om att Malmöpolisen vill utreda mig för hets mot folkgrupp. Jag menar att jag inte begått hets mot folkgrupp, varken vid Skånegården eller på någon annan plats. Och om man menar att jag begått hets mot folkgrupp så är det hundra poliser som begått tjänstefel när de stått och tittat på mig men inte rört ett finger, säger Paludan.