STORBRITANNIEN Som svar på en koranskandal på en skola i engelska Wakefield planerar Rasmus Paludan att elda en koran i staden. Aktionen är tänkt att hållas på onsdagen, då den muslimska högtiden ramadan inleds.

Den engelska staden Wakefield har fått uppmärksamhet sedan en 14-årig autistisk pojke dödshotades för att ha tappat en koran i golvet så att den skadades. Pojken hade tvingats ta hem koranen efter att ha förlorat i ett dataspel mot andra elever.

Händelsen utreddes av polis som kom fram till att koranen i fråga endast åtdragit sig ”mindre skador” och man avskrev det hela som en ”icke-hatbrottslig incident”, skriver Daily Mail.

Men pojken fick likväl ta emot ett stort antal hot eftersom ryktet sade att en koran eldats eller skändats på skolan. Pojkens mor har också publicerat en video där hon berättat hur pojken är helt förskräckt av alla dödshot han fått motta.

I ett uttalande har skolans rektor Tudor Griffiths förklarat:

— Vi skulle vilja försäkra vårt samhälle om att den heliga boken är helt oskadd och att vår inledande utredning indikerar att det saknats fientlig intention hos de inblandade.

— Vi har dock gjort det väldigt klart att deras agerande inte behandlade koranen med den respekt som är tillbörlig, så de inblandade har stängts av från skolan och vi kommer att arbeta med dem för att försäkra att de förstår varför deras agerande är oacceptabelt, fortsätter rektorns uttalande.

Nu har den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan därför meddelat att han tänker resa till Wakefield för att elda en koran. I en video på Stram Kurs Twitter säger Paludan att koranbränningen kommer att ske när ramadan inleds på onsdag och i samarbete med lokal polis och lokala myndigheter.

— Ramadan i Wakefield kommer att inledas med att horboken står i lågor, säger han i videon.