KONTRAJIHADISM Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm blev spiken i kistan för Sveriges ansökan till Nato. Men nu tänker Paludan åtgärda detta med att elda koraner varje vecka tills Turkiet ändrar sig och släpper in Sverige i krigsalliansen.

Det var i lördags som den homosexuella dansken Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Samtidigt pågick en extremvänsterdemonstration till stöd för PKK i huvudstaden, vilket blev droppen för Turkiets regering som redan hotat att stoppa Sveriges Nato-ansökan på grund av kurdiska aktiviteter i landet.

— Ni kan väl låta terroristerna försvara ert land istället, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan om Sveriges missade chans att ansluta till den transatlantiska krigsalliansen.

Detta blev inte riktigt som Paludan tänkt, eftersom han gillar Nato. Planen med koranbränningen var bara att ”lära Erdogan en läxa” om yttrandefrihet, inte att stå i vägen för krigsalliansens expansion i Norden. Detta tänker Paludan nu ordna upp med det han kan bäst: Att elda koraner.

I en intervju med Aftonbladet säger Paludan att han kommer att elda tre koraner på fredag i Köpenhamn: En utanför Turkiets ambassad, en utanför Rysslands ambassad och en utanför en moské.

— Jag kommer meddela att det här är Erdogans fel. När han nu inte vill släppa in Sverige i Nato, så måste jag lära honom om yttrandefrihet ända tills han gör det, säger Paludan.

Så kommer han att fortsätta varje fredag klockan 14, tills Erdogan viker sig och släpper in Sverige i Nato.

— Som jag ser det är Erdogan en lögnare, och det är hans fel att det är nödvändigt att bränna en koran för att lära honom hur yttrandefrihet fungerar. När han säger att det är någon annans fel så vet han inte hur kausalitet fungerar, hävdar Paludan.

I Danmark, som redan är ett Natoland, behöver Paludan inget tillstånd för koraneldning. Däremot måste han meddela polisen 24 timmar innan han sätter eld på boken. Den danske kontrajihadisten lovar desstom bättring om Erdogan är tillmötesgående.

— Det är också ett löfte att när han släppt in Sverige i Nato, så kommer jag aldrig i hela mitt liv att bränna upp en koran framför en turkisk ambassad igen, säger Rasmus Paludan.