NORDEN En rysk påverkanskampanj låg bakom Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiska ambassaden i Stockholm. Detta menar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto som menar att ”aktivisterna” runt Paludans aktion är ”under utredning.

Av allt att döma så lyckades den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan åtminstone för denna gång sätta stopp för Sveriges ambitioner att ansluta till krigsalliansen Nato. Detta genom att elda en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm förra lördagen.

Trots att Paludan nu tänker elda en koran utanför Turkiets ambassad i Köpenhamn varje fredag tills Turkiet ändrar sig verkar den turkiska regeringen se frågan som avslutad.

I Sverige har bland annat Aftonbladet framfört konspirationsteorier om att svensk alternativmedia ligger bakom, bland annat eftersom Nyheter Idags Chang Frick investerade ekonomiskt i Paludans aktion. Frick har dessutom pekats ut som rysk GRU-agent av den Washington-baserade tankesmedjan Lobert Lansing Institute, som menar att Paludan bara är en ”utnyttjad” marionett i Vladimir Putins spel.

Även brittiska The Telegraph har framfört en teori om att Ryssland ligger bakom,

— Det har en bismak av möjlig rysk påverkan, men just nu handlar det mest om spekulationer, kommenterade Paul Levin vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet till tidningen.

Förnekar kopplingar till Kreml

Nu gör även den finländska regeringen liknande antydningar. RT citerar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto som i lördags ska ha sagt att frågan om en eventuell rysk koppling är ”under utredning” och att ”olika kopplingar i aktivistens [Paludans] kretsar har kartlagts”.

— Jag kan inte säga med säkerhet. Men vi har blivit visade ett koncept på hur man ska agera för att tillfoga maximal skada [på Nato-ansökan], sa utrikesministern.

Både Rasmus Paludan och Chang Frick, som även tidigare har anklagats för att vara en rysk agent, förnekar bestämt att de har något med Ryssland eller rysk underrättelsetjänst att göra.

— Det är ett helt vansinnigt påstående, säger Frick i en kommentar till Samnytt.

Paludan valde också att elda en koran utanför Rysslands ambassad i Köpenhamn i fredags i samband med att han eldade en utanför den turkiska ambassaden, delvis för att ”bevisa” att han inte är en rysk agent.