REPRESSION Rasmus Paludan utreds för hets mot folkgrupp, förolämpning och grov förgripelse på tjänsteman i Sverige. Nu har han dessutom anhållits i sin frånvaro.

Sedan ett tag tillbaka pågår en förundersökning mot den danske kontrajihadisten och koraneldaren Rasmus Paludan i Sverige. Han misstänks för hets mot folkgrupp, förolämpning och grov förgripelse på tjänsteman.

Nu uppger Aftonbladet att Paludan dessutom har anhållits i sin frånvaro eftersom han inte velat komma till förhör. Enligt en uppgiftslämnare kommer Paludan att gripas ifall han ”sätter sin fot i Sverige”. Detta skulle kunna ske i samband med en inresekontroll vid gränsen eller ifall hans syns offentligt någonstans i landet.

Till Aftonbladet avfärdar Paludan misstankarna som rena trakasserier. Att han inte infunnit sig till förhör menar han är för sin egen säkerhets skull.

— Svensk polis i allmänhet och Malmöpolisen i synnerhet vill inte skydda mig, så det är farligt för mig att komma till Sverige. Malmöpolisen är en islamiserad soptipp, säger Rasmus Paludan.

Paludan påstår att han inte ens ville komma till Sverige och elda koranen utanför Turkiets ambassad i januari, vilket ledde till en diplomatisk kris och ett inställt svenskt Nato-medlemskap.

— Jag hade inga planer på att komma under 2023 heller. Men eftersom vissa personer, däribland Chang Frick, bjöd in mig att komma i januari gjorde jag ett undantag, säger Rasmus Paludan.

Paludan uppger sig dock vara öppen för att förhöras via videolänk med hjälp av dansk polis, som han tydligen litar mer på.