LÖGNPRESSEN Kalla fakta har börjat publicera vad man kallar för ”Wagnerfilen”, där man avslöjar information om den ryska privatarmén ”Wagnergruppen” som strider i Ukraina. Enligt programmet har den danske kontrajihadisten kopplingar till gruppen.

TV4:s Kalla fakta påstår att man har tillgång till ett material som kartlägger 8 000 personer kopplade till den så kallade Wagnergruppen. Nordfront har tidigare skrivit om den ökända ryska privatarmén, som leds av den judiske oligarken Jevgenij Prigozjin och som rekryterat män i ryska fängelser till kriget i Ukraina. I medströmsmedia har organisationens anställda ibland kallats för ”högerextrema legosoldater” som anklagas för särskild brutalitet.

En av personerna man redan nu anklagar för ”kopplingar till Wagnergruppen” är den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan. Medströmsmedia har redan tidigare spekulerat i att Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm var en ”rysk påverkanskampanj” eftersom den satte stopp för Sveriges Nato-ambitioner.

Kalla faktas anklagelser mot Paludan grundar sig i ett numera stängt konto på den ryska sociala medier-plattformen VKontakte (VK), som man påstår tillhörde dansken. Av de 8 000 personer som TV4 kartlagt ska sex personer ha funnits på VK-kontots vänlista.

Enligt Samnytt stängdes kontot 2018, fyra år innan den ryska invasionen av Ukraina.

Hultqvist kräver att Säpo utreder Paludan

TV4;s attack mot Paludan har fått den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) att vakna till. Han kräver nu att Säpo vidtar åtgärder och utreder danskens kopplingar till Wagnergruppen och Ryssland.

— Är det så att vi har provokatörer som kan ha kopplingar till främmande makt och det har effekt på en så viktig process som Nato-medlemskapet finns väl all anledning att titta på det här, säger Hultqvist.

Paludan: "En propagandagrej från TV4"

I en intervju med Samnytt tycks Rasmus Paludan ta Kalla faktas anklagelser med ro. Han medger att han haft ett konto på VK, men är osäker ifall det verkligen är detsamma som det som TV4 har ”kartlagt”.

— Det kan mycket väl inte vara mitt konto. De säger att kontot styr en Stram kurs-sida på VK, men jag har aldrig styrt någon sådan sida på VK, säger Paludan och tillägger att det exempelvis finns minst fem Stram kurs-konton på Twitter som han inte kontrollerar.

Paludan medger också att han för flera år sedan ska ha skrivit med ”någon kille som bodde i Sibirien”. Men att han skulle ha något med Wagnergruppen att göra vill han inte kännas vid.

— Det är en propagandagrej från TV4. De vet att det inte stämmer, säger han och tillägger:

— De är inte så intresserade av sanningen. De vill bara svartmåla mig.

TV4 kommer att släppa ”avslöjanden” kontinuerligt i en avsnittserie kallad ”Wagnerfilen”. Det återstår att se ifall svenskar som använt VK och blivit tillagda i någon rysk vänlista nu också kommer att anklagas för ”kopplingar till Wagnergruppen”