UKRAINAKONFLIKTEN Återigen har Wagnergruppens judiske chef skapat rubriker med ett filmklipp. Denna gång visar han upp en amerikansk soldat som dödats i Bachmut, som nu ska hedras av Wagnersoldaterna eftersom han inte ”dog som en farfar”.

Nordfront har tidigare skrivit om den ryska Wagnergruppens excentriske ledare Jevgenij Prigozjin, som trots att han inte själv är militär finns på plats i krigets Bachmut där Wagnersoldater deltagit i hårda strider om staden under flera månader.

Även om Prigozjin själv inte deltar i strider eller för befäl över soldaterna så har han publicerat ett stort antal uppmärksammade filmklipp från fronten där han bland annat visat upp döda soldater och kritiserat det ryska försvarsministeriet.

Nu har Prigozjin publicerat ett nytt filmklipp där han visar upp en amerikan som ska ha dött i de hårda striderna i staden. Filmklippet har cirkulerat på ryska Telegramkanaler och visar hur en man ligger med bar överkropp i en hög med bråte. Man ser ett sår på mannens högra sida och Prigozjin visar även upp identitetshandlingar med namnet Nicholas Maimer.

En nära släkting till Maimer har också bekräftat identiteten på den döde amerikanen till Idaho Statesman. Maimer ska ha varit 45 år och arbetat i över 20 år för USA:s nationalgarde, bland annat för dess specialstyrkor. Han pensionerade sig 2018 och reste under förra året till Ukraina, enligt uppgift för att träna soldater och arbeta med humanitär hjälp.

Anslöt till den liberaldemokratiska "Mozartgruppen"

Enligt CNN ska Maimer ursprungligen ha anslutit till ”Mozartgruppen” – en liberaldemokratisk och västlig satsning som skapats som en slags ”motvikt” till den ryska Wagnergruppen. Maimer ska dock ha lessnat på Mozartgruppen och dömt ut den som ”väldigt oprofessionell” med bristande ”grundläggande säkerhet och liknande”. Efter detta ska Maimer ha anslutit till ”AFG Free” – en grupp för amerikaner med bakgrund i den amerikanska militären som vill hjälpa till i Ukraina.

Enligt Prigozjin ska Maimer ha besvarat de ryska soldaternas eldgivning och därmed dött i strid.

— Vi kommer att överlämna honom till USA, vi lägger honom i en kista, täcker honom respektfullt med den amerikanska flaggan, för han dog inte i sin säng som en farfar, utan i ett krig, säger Prigozjin i videon.

Detta dementerar dock Perry Blackburn, grundare av ”AFG Free”. Han uppger istället att Maimer dog i samband med att han tränade ukrainska soldater. Byggnaden där träningen pågick ska ha kommit under rysk artillerield och kollapsat över Maimer och de övriga soldaterna. Varför soldater tränas av en amerikan inom räckhåll för ryskt artilleri i Bachmut är dock oklart.

— Nick var inte där som en legoknekt. Han åkte för att hjälpa, inte något annat, påstår Blackburn som säger sig vara ”förbannad” över Prigozjins video.

Just nu förhandlar Blackburn med Wagnergruppen för att få Maimers kropp utlämnad till den ukrainska militären och därifrån vidare hem till USA. Blackburn hoppas nu att Maimer får en hjältes begravning.

— Även om Nick dog i en ukrainsk konflikt som USA inte är direkt kopplat till så vill vi försäkra oss om att hans arv som grön basker hedras och att allt hanteras på ett lämpligt sätt, säger Blackburn till CNN.