UKRAINAKONFLIKTEN Medan den ryska sidan av konflikten och västliga medier betraktar den paramilitära Wagnergruppens kontroll av staden Bachmut som ett faktum, så tycks Ukrainas president ännu sväva på målet.

Moskva tillkännagav på söndagsmorgonen officiellt att det privata paramilitära företaget Wagner nu helt kontrollerar Donbass-staden Artyomovsk – även känd som Bachmut, och att man avser överlämna den till den ryska militären under de kommande dagarna. President Vladimir Putin fastslår i ett pressutlåtande att Ryssland vunnit striden om staden, samt att alla trupper som härvid utmärkt sig kommer att erhålla statliga utmärkelser.

I Arktos News beskrevs på lördagen övertagandet med dessa ord:

Ett dramatiskt kapitel har utspelats i den turbulenta berättelsen om Donbas-regionen, där Evgenij Prigozjin, den stridshärdade chefen för Wagners privata militärkompani, steg in i rampljuset för att meddela att ryska styrkor har tagit kontrollen över nyckelstaden Bakhmut från deras ukrainska motståndare.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har enligt BBC kombinerat förnekanden om att staden skulle ha fallit med beklaganden över att så har skett.

Tillfrågad på söndagsmorgonen huruvida hans styrkor har kontroll över den staden, svarade han:

— Det är synd, det är en tragedi, men idag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Presidenten ska dock enligt BBC senare med emfas ha betonat att han med denna kommentar inte erkänt att Bachmut skulle ha fallit.

Militäranalytiker i väst kommenterar att Bachmut visserligen har ett litet strategiskt värde för Moskva, men att intagandet av staden ändå är en betydelsefull symbolisk seger för Ryssland, tillkämpad i Ukrainakonflikten längsta slag hittills. De två sidorna har slagits om staden sedan augusti i fjol.

Medan västliga medier uppskattar att mellan 20 000 och 30 000 ryska soldater har dödats eller skadats vid slaget om Bachmut, så har man för den ukrainska sidans del nöjt sig med att konstatera att den också ”fått betala ett högt pris”.