RYSSLAND Vitrysslands president tar åt sig äran för Prigozjins beslut att avbryta Wagners frammarsch mot Moskva. Enligt Lukashenko ingår säkerhetsgarantier för legosoldatgruppen i överenskommelsen.

Wagnergruppen återvänder till sina fältläger, meddelade dess ledare Jevgenij Prigozjin på lördagen. Hans enheter iscensatte ett myteri över en natt och tog kontroll över flera militära och administrativa enheter i staden Rostov-on-Don, samt inledde därefter en framryckning mot Moskva.

Upproret hade nått ett stadium, där kommande skede skulle omfatta betydande blodsutgjutelse, sa Prigozjin till Russia Today (RT) och meddelade att Wagners framryckande kolonner därför föredrar att axla sitt ansvar och återvända till sina läger ”enligt plan.”

— De ville avveckla PMC Wagner. Den 23 juni begav vi oss iväg på en rättvise-marsch över dagen. Vi avancerade mot Moskva och hade bara 200 km kvar – och under denna bedrift så tappade vi inte en enda droppe av våra kämpars blod, hävdade han.

Men under denna aktion ska vapenmakt likväl ha använts för att skjuta ned flera flygplan och upprepade gånger nyttjats i strid mot ryska styrkor. Prigozjins tillkännagivande om Wagnergruppens reträtt kom kort efter att Vitrysslands president Alexander Lukasjenkos presstjänst på lördagen rapporterat om att landets statschef fört ”framgångsrika förhandlingar” med Prigozjin. Dessa överläggningar ska enligt Minsk ha hållits ”i samordning med” Rysslands president Vladimir Putin. Enligt samma källa valde Prigozjin att acceptera president Lukashenkos förslag om ett avslutande av Wagnergruppens offensiv kombinerat med en rad ”ytterligare åtgärder för att minska spänningen”. Prigozjin hade, skriver man, erbjudits ”ett fördelaktigt och acceptabelt alternativ på lösning av situationen, med säkerhetsgarantier för Wagner”.

Lukashenko och Prigozjin uppges ha fört samtal under ”hela dagen” och därefter ingått ”en överenskommelse om det otillåtna i ett iscensättande av ett blodbad på ryskt territorium.” Det kan i sammanhanget konstateras att Wagner-befälhavaren själv inte i något av sina senaste officiella uttalanden med ett ord berört de här beskrivna samtalen med Lukashenko.

Nyheten om tillbakadragandet kom just medan en Wagner-konvoj närmade sig Moskva, flera timmar efter att den passerat genom staden Rostov-on-Don.

RT framhåller det avgörande i det faktum att stödet från det ryska etablissemanget för Prigozjins upprorsförsök helt uteblev. Ledande politiker och militärer uppmanade, hävdar man, Wagners mannar att lägga ned vapnen medan, påminner man, landets president anklagade Wagner-chefen för att ”knivhugga vårt land och vårt folk i ryggen” och Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB) inledde en brottsutredning mot Prigozjin rörande ”organisering av väpnat uppror”. Kort efter Lukashenkos tillkännagivande bekräftade Prigozjin att hans trupper avslutar sin marsch mot Moskva och istället återvänder till sina fältläger.

Det var i en röstinspelning på sin Telegram-kanal upplagd på lördagseftermiddagen som Prigozjin meddelade att hans trupp nu avbryter sitt avancemang mot Moskva. Efter en dag av ökade militära spänningar – med granater avfyrade i Voronezh och tjetjenska krigare som skickades ut för att ta sig an Wagner i Rostov – slutade upproret plötsligt på kvällen.

När Wagner avancerade tidigare under dagen, utlyste Moskvas borgmästare ”bekämpning av terrorism” och grävmaskiner sågs gräva djupa diken på huvudvägen från söder till huvudstaden för att stoppa Prigozjins män. Patriarken Kirill, chefen för Rysslands ortodoxa kyrka, uppmanade på lördagen samtliga ryssar att be för Putin.

Oklart i dagsläget vem som uppnått vad

Webbtidningen Politico uppmärksammar den eventuella förekomsten av säkerhetsgarantier för Prigozjin och Wagnergruppen som refereras till i ovan omnämnda pressmeddelande från Minsk:

För tillfället finns det ett helt konstruktivt och acceptabelt alternativ för att lösa situationen, med säkerhetsgarantier för Wagner på bordet.

Tidningen menar att sådana garantier måste vara ”ett bittert piller för Putin” – som ju utfäst sig att ”bestraffa upprorsmakarna”.

Vad Prigozjin beträffar så är det oklart i vilken mån hans krav på åtgärder mot förment inkompetens och korruption i Rysslands militära ledning tillmötesgås. Det finns för närvarande inga uppgifter om att försvarsminister Sergei Shoigu eller generalstabens chef Valery Gerasimov – båda förhatliga för den judiske legosoldatbossen – skulle avgå. Detta vore en enorm eftergift för den ryske presidenten.

Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj sammanfattar den senaste utvecklingen i Ryssland med orden:

Idag såg världen att Rysslands ledare inte kontrollerar någonting. Ingenting alls. Fullständigt kaos. Fullständig frånvaro av någon förutsägbarhet.

Och han vänder sig direkt till grannlandets president med en varning:

Ju längre dina trupper stannar på ukrainskt land, desto mer förödelse kommer de att orsaka Ryssland. Ju längre den här personen är i Kreml, desto fler katastrofer kommer det att bli.