RYSSLAND Rysslands president Vladimir Putin har för första gången kommenterat Jevgenij Prigozjins dödsfall. Enligt Putin gjorde Wagnerledaren ”betydande insatser i kampen mot nynazisterna i Ukraina”.

Det var under onsdagskvällen som ett privatplan kraschade strax utanför Moskva och snart kom nyheten att den ryska Wagnergruppens excentriske ledare, juden Jevgenij Prigozjin, var en av passagerarna. Med på planet var också den tidigare Spetsnaz-soldaten Dimitrij Utkin, som är Wagnergruppens egentlige grundare och som också sägs ha gett organisationen sitt namn.

Även om det är bekräftat att Prigozjin var med på passagerarlistan har identiteten på de minst åtta kroppar som återfunnits bland spillrorna inte offentliggjorts. Enligt rykten ska dock en av kropparna ha känts igen som Prigozjin av räddningsarbetarna.

Rysslands president Vladimir Putin, som själv har pekats ut som huvudmisstänkt bakom ”olyckan”, har nu också kommenterat Prigozjins öde. Enligt Reuters talade presidenten med en grupp journalister på torsdagen och berömde då bland annat Wagnerledaren för hans ”betydande insatser” mot ”nynazisterna i Ukraina”. Putin beskrev också Prigozjin som ”en man med ett komplicerat öde” som ”gjorde många misstag i livet”.

— Men han uppnådde också resultat. För sig själv likväl som för vårt gemensamma mål, när jag bad honom om det under de senaste månaderna, sa Putin.

På Telegramkanalen GREY ZONE – som är kopplad till Wagnergruppen – antyder man att att Prigozjin mördades av ”Rysslands förrädare”:

Ledaren för "Wagnergruppen", hjälte av Ryssland, en sann patriot för sitt hemland - Jevgenij Viktorovitj Prigozjin, har dött till följd av förrädarnas handlingar mot Ryssland.

Men även i helvetet kommer han att vara den bästa! Ära åt Ryssland!

Jevgenij Prigozjin hedras av sina anhängare i Sankt Petersburg.

Även om Putin pekats ut som ansvarig för Wagnerledarens dödsfall med tanke på Prigozjin kuppförsök under midsommarhelgen hade han fiender över hela världen som har haft anledning att vela se honom död. Vadym Skibitsky, som är en högt uppsatt ledare i Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR, pekade exempelvis i maj ut Prigozjin som en av Kievs främsta måltavlor för den typ av lönnmord som man genomfört mot ryska medborgare,