RYSSLAND Efter Wagnerjuden Jevgenij Prigozjins misslyckade kuppförsök antyddes att endast de Wagneranställda som inte följde Prigozjin skulle tillåtas en fortsatt militär karriär i Ryssland. Men nu har Putin gett dem nya alternativ.

Helgens kuppförsök av Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin tog slut efter förhandlingar med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko. Då var beskedet att Prigozjin skulle avbryta sin marsch mot Moskva mot att ryska myndigheter lade ner förundersökningen mot honom, att hans Wagneranställda skulle få amnesti och att Prigozjin själv skulle lämna Ryssland.

De Wagnersoldater som inte deltog i upproret erbjöds att skriva kontrakt med det ryska försvarsministeriet, vilket i sin tur antydde att de som följde Prigozjin inte skulle få fortsatt förtroende.

Men i ett tal på måndagskvällen tydliggjorde Rysslands president Vladimir Putin vad som gäller för de Wagnersoldater som deltog i Prigozjins kuppförsök.

— Den överväldigande majoriteten av soldaterna och befälhavarna i Wagnergruppen är också ryska patrioter, hängivna sitt folk och land. De bevisade detta med sitt mod på slagfältet, förklarade Putin.

Enligt Putin förde Prigozjin dem ”bakom ljuset” och ”försökte använda dem emot deras vapenbröder”. Därför gav han dem flera alternativ för framtiden, med tanke på att de fått amnesti för det som Putin i lördags beskrev som ”förräderi”.

— Ni har möjlighet att skriva kontrakt med försvarsministeriet och andra brottsbekämpande myndigheter, eller återvända till era familjer och vänner. Alla som vill kan också åka till Vitryssland, fortsatte Putin.

Till Vitryssland kommer också Prigozjin att åka, som en del av avtalet som Lukasjenko förhandlade fram. Ifall detta innebär att Prigozjin kommer att fortsätta som chef över potentiella Wagneranställda i Vitryssland är dock fortfarande oklart.