VITRYSSLAND De Wagnersoldater som inkvarterats i Vitryssland kommer att komma till användning av landets försvarsmakt. Detta enligt den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Efter det misslyckade kuppförsöket i Ryssland av delar av Wagnergruppen slöt Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko ett avtal med den judiske upprorsledaren Jevgenij Prigozjin. Avtalen innebar att Moskva skulle lägga ned sin förundersökning mot Prigozjin mot att denne lämnade Ryssland och stationerade sig i Vitryssland.

Sedan dess ska Prigozjin och ett okänt antal av hans Wagneranställda ha inkvarterats i Vitryssland. Det har spekulerats i vad syftet med detta är och grannlandet Polen har reagerat på utvecklingen med att förstärka sina gränser.

Men nu har Lukasjenko gett besked om vad Wagners framtid i Vitryssland handlar om, skriver RT. Den vitryske presidenten ska ha berättat för journalister att Wagnersoldaterna får verka i Vitryssland under förutsättning att de låter sig användas av den vitryska försvarsmakten vid behov.

— Jag är absolut inte oroad eller bekymrad över att vi har ett antal av dessa soldater här, säger Lukasjenko.

Presidenten förklarar att fientliga utspel från Polen och Ukraina gör att han i egenskap av högste befälhavare för den vitryska armén ”måste agera”

— Erfarenheterna som Wagner och dess befälhavare har kommer de med nöje att lära vidare till vår militär. Allt vad vi behöver gällande taktik och stridsoperationer, fortsätter Lukasjenko.

Med tanke på att delar av Wagner under ledning av Prigozjin valde att vända sina vapen mot sina tidigare ryska välgörare har det spekulerats i att samma scenario kan komma att utspelas i Vitryssland om gruppen inte får som man vill. Men detta verkar Lukasjenko inte oroa sig över.

— Jag tror inte att Wagner på något vis kommer att göra uppror och vända sina vapen mot vitryska myndigheter och den vitryska staten. Allt kan hända i livet, men idag ser jag inte [någon risk] för en sådan situation, säger presidenten.

Prigozjin har redan återvänt till Ryssland

Lukasjenko bekräftade också under pressträffen att Prigozjin för tillfället inte befinner sig i Vitryssland utan i Ryssland. Detta trots att förundersökningen mot Prigozjin lades ned under villkoret att han skulle omlokaliseras till Vitryssland.

Kremls talesman Dmitrij Peskov fick under torsdagen frågor rörande detta men avfärdade det hela med att ryska myndigheter ”varken har möjlighet eller önskan” att spåra Prigozjins rörelser. Han tillade dock att de avtal som slöts i sambans med Wagnerupproret fortsatt är relevanta.