VITRYSSLAND De Wagnersoldater som inkvarterats i Vitryssland har börjat oroa landets myndigheter. Detta besked fick Putin i i samband med att Lukasjenko besöker Moskva under söndagen.

Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko besöker under söndagen Moskva och sin ryske kollega Vladimir Putin. Detaljer från mötet mellan presidenterna har redan börjat komma ut, bland annat i RT.

Enligt RT har Lukasjenko beskrivit hur vitryska myndigheter har börjat ”bekymra sig” över de Wagnersoldater som man inkvarterat i landet. Legosoldaterna kom tillsammans med deras judiske ledare Jevgenij Prigozjin, som tvingades gå i exil efter ett misslyckat kuppförsök i Ryssland.

Enligt Lukasjenko har soldaterna uttryckt en vilja att ”besöka Polen”, mer specifikt den polska huvudstaden Warszawa och staden Rzeszów, då man anser att detta var två ”hubbar” för leveranser av västerländska vapen till ukrainarna i Bachmut.

— De vet var den militära hårdvaran [som ukrainarna använde] kom från under striderna i Artiomovsk [Rysslands namn på Bachmut. reds. anm.]. Så de har den här inre känslan av att Rzeszów innebär trubbel, ska Lukasjenko ha meddelat Putin.

Lukasjenko ska också ha uttryckt att Wagner är väl medvetna om ”vad som pågår omkring unionsstaterna [Ryssland och Vitryssland]” och att man därför inte vill omförflytta dem från Vitrysslands centrala delar. Speciellt inte eftersom de är på ”dåligt humör”, enligt Lukasjenko som tidigare uttryckt att han inte har någon oro över att den militära organisationen skulle vända sina vapen mot den vitryska regeringen.

Polens regering har samtidigt uttryckt att man oroas över hur Wagnersoldater omlokaliserats till grannlandet Vitryssland och numera tränar tillsammans med vitryska styrkor.

Träning eller gemensamma övningar av den vitryska armén och Wagnergruppen är utan tvekan en provokation”, kommenterade nyligen Zbigniew Hoffmann, sekreterare för den polska regeringens nationella säkerhetskommitté,