VITRYSSLAND Under ett sammanträde med regeringen ställde president Aleksandr Lukasjenko frågan varför judar är så överrepresenterade inom korruption. Nu anklagas han för antisemitism.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko är sedan tidigare känd för att ha viftat bort diktaturanklagelser från väst med att han ”hellre är diktator än en bög”. Nu har han återigen kränkt människor genom att fråga sig varför judar är så korrupta.

— Här är 36 personer på en lista som är inblandade i korruption, sa han under ett regeringsmöte, och hänvisade även specifikt till sin tidigare judiske assistent och jordbruksminister Igor Barillo.

— Förlåt, jag anser inte mig själv vara antisemitisk, men fler än hälften av dem är judar. Har de en speciell, privilegierad roll, att de stjäl och inte tänker på sin framtid? Har de privilegier? Alla folk som lever i Vitryssland ska vara lika. Judar, vitryssar, ukrainare, ryssar och polacker, fortsatte han.

Utspelet har väckt vreden hos internationella judiska organisationer, men även hos Israels regering. Den extremsionistiska sajten ”Jewish News Syndicate” (JNS) skriver att Israels utrikesminister Israel Katz på söndagen fördömde Lukasjenkos utspel som ”oacceptabla” och ”skandalösa”.

— Det låter som tydligt antisemitiska kommentarer, dundrade Katz.

Yuval Fuchs, som är chef för israeliska utrikesministeriets Euroasiska byrå, ska ha kallat upp Vitrysslands ambassadör i Israel för en reprimand.

Enligt JNS ska Lukasjenko redan 2017 ha betett sig antisemitiskt då han anklagade judarna i vitryska Babrujsk för att ha förvandlat staden till en ”svinstia”. På Vitrysslands självständighetsdag 2021 konstaterade han dessutom att hela världen ”knäböjer för judarna”.

— Judarna lyckades förmå hela världen att knäböja för dem och ingen vågar höja rösten och ifrågasätta förintelsen, sa Lukasjenko.

Dessutom ska han efter den israeliska terrorn i Gaza i slutet av förra året ha uttryckt att armenierna är smarta eftersom det ”inte finns en enda jude” i Armenien, skriver JNS.