JUDISK MAKT. I ett tal på sitt lands självständighetsdag beskriver Vitrysslands president global judisk makt och uppmanar sitt folk att följa judarnas exempel – för att lägga världen under sina fötter.

Den vitryske presidenten Alexsandr Lukasjenko har den senaste tiden visat prov på integritet och frispråkighet.

Nordfront rapporterade igår hur han genom att tacka nej till svenska ”biståndspengar” satt stopp för en illasinnad påverkanskampanj mot hans land.

I helgen levererade han en beskrivning av global judisk makt.

Ingen skulle idag våga upphäva sin röst och förneka förintelsen” sa han i lördags i ett tal på Vitrysslands självständighetsdag.

I talet, som till stor del handlade om påstådda tyska krigsförbrytelser mot vitryssar, rekommenderade president Lukasjenko sitt lands folk att ”följa judarnas exempel” – vilka ”fått hela världen att böja sig för dem”.

Presidenten förklarade:

Jag har redan sagt att vi har börjat göra detta, utreda nazisternas brott mot vitryssarnas land. Det här är som den vitryska förintelsen, eller förintelsen av det vitryska folket. Judarna lyckades bevisa det. Hela världen bugar sig idag inför dem, man är till och med rädd för att peka finger åt dem – och vi är så toleranta, så snälla, vi vill inte förolämpa någon.

Lukasjenko, en auktoritär ledare med förmodat stort folkligt stöd, har det senaste året mötts av spridda protester av vad som mainstreammedier i väst benämns ”pro-demokratiska demonstranter”.

Under lördagen höll han ett tal vid minneskomplexet Ärans Kulle utanför Minsk, som uppfördes för att högtidlighålla minnet av sovjetiska soldater som stred under andra världskriget.

I talet, alltså hållet på hans lands självständighetsdag, varnade Lukasjenko även för ”revideringen av andra världskrigets historia” – utan att närmare specificera varken vad denna består i eller vilka som ligger bakom den.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) kommenterar presidentens beskrivning av judisk internationell makt i talet på självständighetsdagen med påpekandet att emedan ”offentliga uttryck för antisemitism är sällsynta i Vitryssland”, såg landet ”ett uppsving för antisemitisk retorik online under 2018, efter att en judisk affärsman öppnat en restaurang precis invid en massgrav för icke-judiska offer för Sovjetunionens hemliga polis”.


  • Publicerad:
    2021-07-07 21:05