UKRAINAKONFLIKTEN En växande konflikt mellan Ukrainas politiska och militära ledarskap hotar nu att splittra landet. Detta påstår Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko.

Enligt Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko håller en konflikt mellan den politiska regimen i Kiev å ena sidan och ledarskapet för den ukrainska försvarsmakten å andra sidan att blossa upp.

Det handlar om att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och hans medhjälpare lägger sig i kriget, trots att man saknar militär erfarenhet, samtidigt som man sluter avtal med Polen som inte uppskattas av militären.

— Redan nu i Ukraina, enligt min information, har en allvarlig konfrontation och konflikt börjat mellan Zelenskyj och den ukrainska militären, sa Lukasjenko på fredagen enligt RT.

Enligt Lukasjenko har Ukraina problem att ersätta fallna soldater med nya och man tvingas använda män från lokala hemvärnsföreningar för att fylla igen hålen i de militära leden.

Samtidigt är de avtal som Zelenskyj sluter med Polen, bland annat om att avskaffa gränsen mellan länderna och ge polacker ”särskild juridisk status”, inte populära hos militären, enligt Lukasjenko. Ukrainas militära ledarskap och landets nationalister anser att detta är ett steg mot att Polen kan komma att ockupera delar av västra Ukraina som man gör anspråk på.

— De såg att han gav polackerna särskild status [att korsa gränsen fritt], vilket är ett steg mot att förlora de västliga regionerna, menar den vitryske presidenten.

Enligt Lukasjenko är både militären och de ukrainska nationalisterna villiga att ”hugga huvudet” av vem som helst som riskerar att landet delas upp och att Zelenskyj inte är något undantag.

— Vi behöver inte detta. Jag varnade för det här för länge sedan. Men det händer, precis som jag sa, och med tiden kommer de att tvingas be oss och Ryssland att bevara Ukraina, säger Lukasjenko.

Även rysk underrättelsetjänst har tidigare gått ut med uppgifter om att Polen planerar att sända ”fredsbevarande trupper” till västra Ukraina för att ”stabilisera regionen”. Enligt Ryssland är detta ett steg i att ta över ukrainska områden som traditionellt tillhört Polen.

Enligt samma underrättelseuppgift har USA gett sin välsignelse till de fredsbevarande polska trupperna, samtidigt som man meddelat att Nato inte kommer att hjälpa ifall man hamnar i direkt konfrontation med ryska trupper.

Uppgifterna från Lukasjenko kan behöva tas med en nypa salt, då Vitryssland är en av Rysslands närmaste allierade. Landet är dock inte involverade i kriget i Ukraina, trots att både Ukraina och västmedia vid flera tidigare tillfällen hävdat att vitryska trupper ”nu gett sig in i kriget”.

Farhågorna om att Polen kan komma att ”stycka upp” Ukraina har dock även dryftats av Ukrainas tidigare president Viktor Janukovitj, som kallar det en fullständig förintelse av Ukrainas suveränitet.

De stärkta banden kommer inte”, varnade Janukovitj, att föra ”Ukrainas påstådda europeiska dröm” närmare ett realiserande, utan snarare hotar ”en fusion med Polen”.

Den polska regeringen har efter en tids tystnad förnekat att man har planer på att ockupera delar av Ukraina.