UKRAINA Schweiz kommer inte tillåta Nato-landet Danmark att sända schweizisktillverkade pansarfordon till kriget i Ukraina.

Danmark hade planerat att sända 20 stycken pansarfordon Piranha III till kriget i Ukraina. Men nu stoppas Nato-landet från att göra det – av Schweiz! Under fredagen lade den schweiziska regeringen in ett veto mot Danmarks begäran att exportera pansarfordonen till Ukraina. Detta skriver Russia Today.

Anledningen till att Schweiz blandar sig i exporten är att pansarfordonen är schweizisktillverkade och att Danmark ingått i ett avtal med Schweiz om att inte exportera schweiziska vapen utan godkännande från Bern. Schweiz har tidigare lagt in ett veto för att stoppa tysk export av schweizisktillverkad ammunition till tyskutvecklade luftvärnskanonvagnen Gepard.

Även om Schweiz har anslutit sig till sanktionerna mot Ryssland, vilket från ryskt håll tolkas som att landet delvis har övergett sin neutralitetspolitik, visar beslutet att lägga in ett veto mot export av schweizisktillverkade vapen till kriget i Ukraina att landet vill bibehålla sin neutralitet.

Enligt den ursprungliga rapporten i schweizisk media kan det schweiziska förbundsrådet emellertid komma att ändra sin hållning inom kort då flera parlamentsledamöter uppmanat till detta och menar att det finns kryphål i landets krigsmateriallag, något som bedömare dock inte håller med om.