UKRAINAKONFLIKTEN Rysslands president varnar för konsekvenserna om USA fullföljer den leverans av raketsystem till Ukraina som tillkännagivits. Samtidigt betonar han att HIMARS inte tillför något nämnvärt till landets stridskapacitet.

Rysslands president Vladimir Putin utfärdade på söndagen i TV-kanalen Ryssland 1 en varning för följderna om en i veckan utlovad vapenleverans till Ukraina genomförs.

— Om de levereras kommer vi att dra lämpliga slutsatser och använda våra vapen, som vi har tillräckligt med, för att slå mot de objekt som vi ännu inte har slagit till mot, tillkännagav Putin i intervjun.

Den ryske presidenten noterade samtidigt att leveransen av det USA-tillverkade raketsystemet HIMARS, med en räckvidd på 80 km samt möjlighet till upprepade uppskjutningar, som bekräftades av president Joe Biden på tisdagen, knappast kan tillföra något nytt till Kievs styrkor. Den ukrainska militären, betonade han, har redan de sovjetisk- och ryskdesignade vapensystemen Grad, Smerch och Uragan med motsvarande kapacitet.

Bidens besked hade föregåtts av upprepade böner under flera veckor av Ukrainas president om leverans av raketartillerisystemet MLRS. Tidigare i veckan kom alltså USA med beskedet att man skickar systemet HIMARS, mot löftet att dessa raketer inte riktas mot ryskt territorium.

Enligt västkällor har de raketsystem, som Ukraina idag har tillgång till, endast en räckvidd på 30 km – vilket till exempel skulle innebära att ryska grupperingar 30 km från fronten befinner sig i säkerhet. HIMARS har alltså en räckvidd på 80 km, vilket gör varje plats i Ukraina, där rysk militär befinner sig, till en potentiell måltavla för ukrainskt artilleri.