UKRAINAKONFLIKTEN I en tid då Sverige tigger om medlemskap i Nato men nekas ett, beslutar regeringen att förse Ukraina med avancerade vapen och krigspengar – till ett sammanlagt värde av en miljard.

Sverige har två gånger tidigare i år levererat stora mängder vapen och annan krigsmateriel till den ukrainska sidan i Ukrainakonflikten. Bland annat har sammanlagt 10 000 pansarskott skickats. Nu har regeringen fattat beslut om en extra ändringsbudget som för svensk vapenleverans till Ukraina till en helt ny nivå.

Nu ska vid sidan av omfattande ekonomiskt stöd sjömålsrobot 17, automatgevär 90 samt ytterligare 5000 pansarskott levereras. Beslutet tillkännagavs av finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff under torsdagen.

Försvarsministern hävdade vid pressträffen att regeringens beslut om utökat bistånd till Ukraina motiverats av ”vår solidaritet med Ukrainas folk” samt det nödvändiga i att ”värna om” detta lands ”suveränitet och demokrati”

— Det motstånd Ukraina ger förtjänar vårt stöd både i ord och i handling, förklarade han och betonade att det nya svenska stödet motsvarar precis vad man från Ukrainas sida har efterfrågat.

Stödpaketet uppgår till en miljard kronor och ser i sin helhet ut enligt följande:

Ekonomiskt stöd

  • 578 milj kr till den ukrainska centralbankens fond till stöd för landets väpnade styrkor
  • 60 milj kr till den fond som Nato har upprättat med syfte att stödja Ukrainas väpnade styrkor

Materiella resurser

  • Robotar, automatgevär med tillhörande ammunition samt ytterligare pansarskott till ett värde av 262 miljoner kronor
  • 100 miljoner kronor för stöd till Ukraina inom det civila området