UKRAINA Svensktillverkade Robot 57 som skickats för att bekämpa Ryssland skickas nu till utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Tidigare idag meddelade Ryska försvarsdepartementet och senare även SVT Rapport att Ryssland beslagtagit svenska vapen som skickats till Ukraina för att användas i kriget mot Ryssland.

Ryska försvarsdepartementet visar upp en film på de vapen som beslagtagits och skriver att de nu ska transporteras till de pro-ryska utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk. På filmen syns flera svensktillverkade Robot 57/NLAW.

Robot 57, en personburen närpansarvärnsrobot med effektiv verkan på moderna stridsvagnar, har utvecklats av Saab Bofors, men det är Storbritannien som skänkt stora kvantiteter av dessa till Ukraina. Ukraina bad tidigare Sverige om specifikt Robot 57, men Sverige skickade som bekant 5 000 Pansarskott 86 istället. Huruvida man även beslagtagit dessa framgår inte.

Enligt det ryska försvarsdepartementet ska vapnen användas i stridsoperationer mot ukrainska nationalister, där man sannolikt syftar på Azov-bataljonen. På sociala medier har det de senaste dagarna florerat bilder på Azov-medlemmar som ska ha utbildats i att använda svenska pansarskott.

”Stridsvagnar, andra pansarfordon och vapen som tagits emot i betydande mängder av Donetsk och Luhansk militärer övergavs vid deras positioner och i lager av retirerande ukrainska nationalister”, skriver det ryska försvarsdepartementet.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Ryssland beslagtagit vapen från väst. Då var det mest tal om amerikanska Javelin- och Stinger-system och att man även uttryckte en vilja från ryskt håll om att donera dessa vapen till utbrytarrepublikerna. Nu uppger ryska försvarsdepartementet att man redan har börjat transportera vapnen och att dessa innefattar de amerikanska systemen men alltså också svenska vapen. Man erbjuder även utbildning till Donetsks och Luhansks soldater på plats.

Några timmar efter denna nyhet meddelade statsminister Magdalena Andersson att hon öppnar upp för mer svenska vapen till Ukraina.