FÖRSVARSMAKTEN Under lördagen har ett svensk spaningsflygplan flugit längs med ukrainska gränsen i Polen.

Under dagen har Försvarsmaktens spaningsflygplan ”Gulfstream IV” utfört ett spaningsuppdrag i polskt luftrum. Planet lyfte från Linköping vid klockan 8 i morse och har därefter åkt flera vändor fram och tillbaka längs gränsen mot Ukraina och Vitryssland.

— Det är korrekt. Det är ett signalspaningsflygplan i polskt luftrum, som du kan se på Flightradar. Vi kommenterar inte operativ verksamhet, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till Expressen.

Försvarets radioanstalt (FRA) bekräftar att uppdraget har utförts i ett främmande land.

"Spanar där det är mest intressant"

— Jag kan bekräfta att flygplanet befinner sig över Polen men inte ge några detaljer om själva flygningen, säger Ola Billger, kommunikationschef hos FRA, och fortsätter:

— Vi finns oftast ovanför Östersjön med signalspaningsplanen, men det händer också att vi flyger på andra platser. Det beror på vilken information som är intressant vid tillfället.

Billger förklarar vidare att det ”rent generellt” kan handla om att hålla utkik efter trupp-, flyg- eller fartygsförflyttningar eller massförstörelsevapen i Sveriges närområde.

— Signalspaning handlar om att ta fram information från elektroniska signaler. Vi är en underrättelsetjänst och jobbar med att ta fram bästa möjliga underlag till svenska beslutsfattare, säger Billger.

Signalspaning mot Kaliningrad och Vitryssland

Även under gårdagen, på fredagen, utfördes spaningsuppdrag av svenska militärflyg. Då flög man över Östersjön utanför den ryska enklaven Kaliningrad.

Den gången ska man ha samlat in information om Ryssland och Vitryssland.