LIBANON Den antisionistiska motståndsrörelsen Hizbollah tog den ”svenske” generallöjtnanten Dennis Gyllensporre på bar gärning när han filmade ett politiskt möte i Libanon. Det slutade med att Gyllensporre utvisades ur landet och förklarades ”persona non grata”.

Det är Expressen som skriver om hur en av Sveriges högst uppsatta militärer, generallöjtnant Dennis Gyllensporre, greps av den antisionistiska och paramilitära organisationen Hizbollah i Libanon.

Gyllensporre har tidigare varit chef för Försvarsmaktens högkvarter, Ledningsstaben samt Försvarsmaktens specialförband. Han har dessutom varit överkommendant i Stockholm med ansvar för Försvarsmaktens statsceremoniella verksamhet och är befälhavare för FN:s militära insats i Mali.

Det adelsklingande namnet till trots är Gyllensporre halvturk och enligt WIkipedia son till ”studievägledaren Güray Öztürkmen och hans första hustru Irene Johansson. När Försvarsmakten skulle få ny överbefälhavare under mitten av 2010-talet var Gyllensporre en av de favorittippade kandidaterna.

Förhördes av Hizbollah efter att ha smygfilmat politiskt möte

Enligt Expressen ska Gyllensporre ha stått och filmat ett valmöte där Hizbollahledaren Hassan Nasrallah höll ett tal. Hans mobiltelefon och laptop ska ha beslagtagits av Hizbollah och han fördes till ett hotellrum där han förhördes.

UD ska ha informerats om gripandet, varpå man kontaktade den libanesiske generalmajoren Abbas Ibrahim. Åtta timmar senare överlämnades Dennis Gyllensporre till Libanons General Security.

— De eskorterade honom till flygplatsen och utvisade honom. Han är förklarad persona non grata, icke önskvärd, i Libanon, säger en poliskälla till Expressen.

En annan källa från Försvarshögskolan uppger till Expressen att Hizbollah ska ha pressat Gyllensporre om en israelisk stämpel i hans pass.

Gyllensporre har tackat nej till att ställa upp på en intervju i Expressen men skriver i ett mejl:

Det skedde missförstånd vilka reddes ut på plats och i god ton. Jag valde trots allt att ställa in planerade intervjuer och återvända hem.

Inte heller Hizbollah, libanesisk polis eller svenska UD vill kommentera händelsen, som ska ha hemligstämplats av både svenska och libanesiska myndigheter.