KRIG Försvarsmakten behöver kamikazedrönare, raketartilleri och fältsjukhus. Enligt ÖB Micael Bydén kan Försvarsmakten inte längre ”utesluta någonting” och vill därför rusta för krig.

Under tisdagen höll Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén en pressträff, där han berättade vad man behöver i framtiden. Enligt Bydén kan man numera inte ”utesluta någonting”.

— I den här konflikten [mellan Nato och Ryssland] är Sverige en aktör, inte minst då i ryska ögon, och det här måste vi ta in. Vi måste också ta konsekvenserna av det när vi investerar i försvarsförmåga, förklarade Micael Bydén.

Försvarsmakten behöver därför uppdatera sin arsenal för att förbereda för krig. I Försvarsmaktens underlag till riksdagen framgår man behöver rusta för förmåga att ”uthålligt bestrida en angripare som etablerat sig på svenskt territorium”.

— Ja, det är ju det som är uppgiften för totalförsvaret, det vill säga att rusta för det som är högsta beredskap och väpnat angrepp. Per definition så kan man ju använda ordet krig, säger Micael Bydén till Aftonbladet.

Han efterfrågar bland annat mer raketartilleri, ytterligare ett it-försvarsförband, en ny ubåt, fältsjukhus samt en ”obemannad flygfarkost av engångstyp med stridsdel”, eller ”kamikazedrönare”, som det kallas sedan kriget i Ukraina.

— Det är en förmåga som visat sig ha effekt. Och vad gäller obemannat generellt sett så är det ett utvecklingsspår där vi behöver göra mer. Det kallas ju för patrullrobotförband, det är en obemannad farkost med någon form av kinetisk effekt, en robot. Det ligger i våra planer, säger Micael Bydén.

Kamikazedrönarna ska enligt Försvarsmakten hanteras av ett förband av bataljonstorlek och ska vara redo att tas i bruk till 2030.