FÖRSVARSINDUSTRI Det kontrakt värt 6,7 miljarder kronor som Saab 25/11 tecknade med det polska försvaret omfattar design, produktion och underhåll av två signalspaningsfartyg till Natolandet Polen.

Försvarskoncernen Saab tecknade under fredagen kontrakt med det polska försvarsdepartementets upphandlingsmyndighet rörande utformande, tillverkning och support av två signalspaningsfartyg till Polen. Beställningen är värd cirka 620 miljoner euro, motsvarande 6, 719 miljarder kronor, och leverans beräknas ske 2027. Ett signalspaningsfartyg har till uppgift att i marin miljö genom till exempel avlyssning eller pejling, övervaka data- eller teletrafik i syfte att inhämta underrättelser. Saabs fartyg till Polen kommer i praktiken att monteras av den polska underleverantören Remontowa Shipbuilding SA.

— Vi är stolta över att Polen har valt Saab som leverantör av signalspaningsfartyg. Vi bidrar med vår förmåga att bygga avancerade fartyg till försvarsmakter med världsledande sensorer och integration av kompletta ledningssystem, områden där vi har lång erfarenhet, säger Saabs vd och koncernchef Micael Johansson i ett pressutlåtande.

De olika finansiella villkor som krävs för att kontraktet ska träda i kraft formellt, kommer enligt enad juridisk expertis vara uppfyllda innan årsskiftet 2022/-23.