UTRIKES I ett gemensamt agerande väljer Estland, Lettland och Litauen att utvisa tio ryska diplomater. Man anklagar förvisso diplomaterna för illegal underrättelseverksamhet men hänvisar även till kriget i Ukraina.

Estland, Lettland och Litauen har gjort gemensam sak och utvisat totalt tio ryska diplomater, rapporterar bland annat DN.

Motiveringen är den sedvanliga, nämligen att diplomaterna har sysslat med ”aktiviteter som strider mot deras diplomatiska status”. Med andra ord anklagas de för att vara spioner under diplomatisk täckmantel.

Samtidigt skriver den lettiska utrikesministern Edgar Rinkevics att man med utvisningen ”tar hänsyn till den pågående ryska aggressionen i Ukraina”.

Litauens utrikesministerium meddelar också att utvisningarna sker ”i solidaritet med Ukraina” medan Estland anklagar de ryska diplomaterna för att försvara sin egen regerings politik då man hävdar att de ”direkt och aktivt har underminerat Estlands säkerhet och spridit propaganda för att rättfärdiga Rysslands militära handlingar”.

Exakt hur de ryska diplomaterna skulle ha företrätt ryska intressen i Baltstaterna för att få stanna kvar framgår dock inte i något av uttalandena.

Ryssland har i skrivande stund inte kommenterat utvisningarna.