INFORMATIONSKRIG Uppgifterna från bland annat amerikanska ISW om att ryska styrkor genom sin omringning av staden Lysytjansk tvingat ukrainska trupper att retirera därifrån, förnekas av ukrainsk militär.

Ryssland tros ha intagit Lysytjansk i Luhanskregionen under lördagen. Uppgifterna härrör från en lägesrapport författad av amerikanska Institute for the Study of War (ISW). Institutet skriver i rapporten att den ryska offensiven framför allt genom sin omringningsmanöver med största sannolikhet tvingat de ukrainska styrkorna att dra sig tillbaka från staden.

Av bildmaterial, som ISW uppger vara autentiskt och bekräftat, framgår hur ryska styrkor ostört patrullerar gatorna i stadens norra och sydöstra delar.

— Om de verkligen har omringat Lysytjansk är det en taktisk seger för Ryssland, kommenterar ”militärexperten” Illmari Käihkö för DN.

— Vi kan bekräfta att Lysytjansk är helt omringat, säger en representant för Luhansk separatistarmé till rysk statsmedia till The Guardian.

Ukrainsk militär delar emellertid inte den bilden av läget:

— Striderna rasar runt Lysytjansk. Lyckligtvis är staden inte omringad och den kontrolleras av den ukrainska armén, kommenterar Ruslan Muzytjuk, talesman för Ukrainas väpnade styrkor, i nationell tv.