UKRAINAKONFLIKTEN Representanter för Nato varnar för att en rysk storoffensiv i östra Ukraina skulle bli ”fasansfull och barbarisk”.

Krigsalliansen Nato varnar för att en ny rysk storoffensiv planeras i östra delarna av Ukraina efter att ryska styrkor till synes drar sig tillbaka från Kiev-området.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kan Ryssland göra ett nytt anfall i Donbass om bara ett par veckor, då ryska styrkor har omgrupperat i området.

Samtidigt sammanträder utrikesministrar från flera Nato-länder i Bryssel. Dessa varnar för att den ryska offensiven skulle bli ”fasanfull och barbarisk”.

Anklagelser om krigsbrott

I början av veckan riktade ukrainska myndigheter anklagelser om krigsbrott mot Ryssland. Strax efter att ryska styrkor hade dragit sig tillbaka från områden norr om Kiev rapporterades det om döda civila i staden Butja.

Ukraina anklagade ryska soldater för att ha utfört rena avrättningar av civila, något som Kreml starkt förnekar. Det är i nuläget inte fastställt vem som är skyldig till krigsbrotten.

Tidigare under dagen dök det även upp anklagelser om att ryska styrkor ska ha våldtagit massvis av ukrainska kvinnor i ockuperade områden.