UTRIKES Efter den ryska tillbakadragningen från området nordväst om Kiev anklagas man nu för att ha mördat civila i Butja.

Ryssland anklagas nu för att ha mördat ukrainska civila i Butja nordväst om Kiev. Detta ska ha uppdagats efter att ryska trupper den 30 mars drog sig tillbaka från området.

De ukrainska myndigheterna har bjudit in utländska journalister som man visat runt i området. I bland annat en källare och i en grop i ett skogsområde visar SVT upp kvarlevor efter människor som de ryska trupperna anklagas för att ha mördat. SVTs reporter talar även med en kvinna som uppger att ryssarna avrättat hennes make utanför deras hem.

Att ryska styrkor ska ha mördat civilister är något som förnekas av Kreml. De ukrainska uppgifterna ska man vara skeptisk inför, menar Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Han menar att Ryssland funnit tecken på att videomaterial från staden manipulerats, rapporterar RT. Exakt vad detta ska vara är oklart.

Omständigheter som pekats ut av Kreml, som ska tala emot att de ryska trupperna avrättat civilister, är exempelvis att stadens borgmästare dagen efter att de lämnat staden spelade in ett filmklipp där han firade tillbakadragandet. I filmklippet nämndes inte några krigsbrott.

Även på stadens telegramkanal, där filmer från röjningsarbetet laddades upp, nämndes ingenting om massakern förrän natten till den 3 april rapporterar Fria Tider.

Ryssland har enligt Peskov begärt diskussioner om anklagelserna i FN:s säkerhetsråd, men man ska hittils ha blockerats av Storbritannien.

— Situationen är onekligen allvarlig. Vi uppmanar världsledare att inte skyndsamt komma med falska anklagelser och att ta del av information från olika källor och åtminstone lyssna på våra argument, sade Peskov enligt RT.

I dagsläget verkar det vara för tidigt för utomstående att veta exakt vad som hänt i Butja. Nordfront följer utvecklingen i fallet.