UKRAINAKONFLIKTEN Under måndagsmorgonen genomförde ryska styrkor anfall mot mål i östra Ukraina. Enligt Zelenskyj har storoffensiven börjat.

Under natten mot måndag och under morgonen har rysk militär genomfört anfall mot ukrainska mål runtom i de östra delarna av landet.

Myndigheter rapporterar om beskjutning i regionerna Luhansk och Charkiv. Borgmästaren i Charkiv, Ihor Terekhov, hävdar i ett tv-inslag att Ryssland har bombat civila byggnader samt att man ”bombas konstant”.

Enligt Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, är detta början på den ryska storoffensiven som man har väntat på de senaste veckorna.

— Vi kan bekräfta att ryska styrkor har påbörjat slaget om Donbass, vilket de har planerat under en lång tid. En stor del av Rysslands armé är avdelad till offensiven, säger Zelenskyj i ett uttalande på Telegram, och förklarar samtidigt att den ukrainska armén kommer att fortsätta göra motstånd.

Guvernören i Luhansk-regionen, Sergij Gaidaj vittnar tillsammans med lokala militärledare om att den ryska beskjutningen har tilltagit, något som beskrivs som ”ett helvete”.

Det pågår bland annat strider i städerna Rubizhne och Popasna, berättar de.

Azovbataljonen vädjar om hjälp

Denis Prokopenko, ledare för den ukrainska nationalistiska Azovbataljonen säger i ett uttalande att man behöver hjälp.

Han berättar att hundratals civila gömmer sig tillsammans med ukrainska styrkor i stålfabriken Azovstal i Mariuopol. Han berättar också om hur ryska styrkor beskjuter fabriksområdet med raketer, djuppenetrerande bomber och ”alla möjliga sorters artilleri”.

— Därför uppmanar jag alla politiker i den civiliserade världen att organisera en ordentlig ”grön korridor”, garantera dess säkerhet och möjliggöra omedelbar evakuering och skydd för civila, skadade soldater, och döda soldaters kroppar så att de kan begravas, säger Prokopenko.

Ryssland: "Ger dem en chans att kapitulera"

Tidigare under dagen gick ryska myndigheter ut med att man kommer att skona de soldater som befinner sig i stålverket i Mariuopol om de kapitulerar.

Med tanke på den katastrofala situationen i Azovstals metallurgiska anläggning kommer den ryska försvarsmakten att erbjuda nationalistiska miliser och utländska legoknektar att sluta upp med fientligheterna och lägga ner sina vapen från och med klockan 12:00, Moskva-tid, den 19 april 2022. Alla som lägger ner sina vapen garanteras att ta sig därifrån med livet i behåll”, skriver ryska försvarsministeriet i ett uttalande.

Vidare ska försvarsministeriet ha gjort ett liknande uttalande till de ukrainska styrkorna i Mariupol redan i söndags, något som avfärdades även då.

Ryssland uppmanar Azovbataljonen att ”sluta med meningslöst motstånd”, då det endast kommer att leda till fler dödsfall.