MEDIA Propagandan mot Ryssland blir alltmer barnanpassad i Sverige.

Igår gjorde TV4 ett reportage om åttaåringen Thor som i söndags också hyllades i ett inslag i P4 Västerbotten. Thor lyfts fram då han lärt sig några ukrainska ord i hopp om att bättre kunna välkomna ukrainska flyktingar till Sverige.

— När det kommer flyktingar hit, få dem att känna sig välkomna och att de har de tryggt här så de inte ska behöva känna oro för Putin, säger Thor till P4.

Thor tycker också att Putin personligen ska betala för alla förstörda byggnader i Ukraina och berättar att han för egen del ska åka och köpa blöjor som han vill skänka till Ukraina, dock blir det antagligen hans föräldrar som får stå för den notan.

Mest fokus i båda inslagen läggs annars på en rappliknande låt där Thor slår på trummor och pratar om sina känslor kring kriget.

— Många barn får lida, det är inte okej. Putin vi blir arga när vi tänker på dig. Men hat föder mer hat, det stöttar inte vi. För vi [ohörbart] sänder kärleksmagi. Ja hat föder mer hat, det stöttar inte vi – vi stödjer Ukraina med vår kärleksenergi. Ukraina, Ukraina vi stöttar dig till 100%, 100%, sjunger Thor.

När han inte skriver musik om Ukraina uppger Thor att han brukar göra låtar om att köra skoter och regnbågen.

Aftonbladet-redaktör kallade ryssar för "orcher"

Även Aftonbladet publicerade igår mer barnanpassad propaganda mot Ryssland. Detta när tidningens nyhetsredaktör Johan Edgar skrev om den pågående ryska offensiven i Donbass.

Edgar kallade då ryssarna för ”orcher” i artikelns rubrik som både syntes inne i artikeln och på löpsedeln.

Edgars artikel.
Hur artikeln såg ut på löpsedeln.

Edgar tänkte tydligen att han skulle kunna komma undan med detta avhumaniserande tilltag då han inne i artikeln förklarade att det är den ukrainska sidan som brukar kalla de ryska soldaterna för orcher. Det är dock möjligt att Edgar själv eller någon annan på Aftonbladet insåg att rubriksättningen var för aggressiv då rubriken snabbt kom att ändras till ”Storoffensiven: Många döda när första staden föll”.

Det är också möjligt att rubriken bara ändrades då artikelns innehåll successivt har uppdaterats med ny information om nattens ryska offensiv och den nuvarande rubriken är ”Nödropet under storoffensiven: Bara timmar kvar”.