NATO Enligt uppgifter lobbar näringslivet i Sverige på hårt om ett Nato-medlemskap. Samma sak sker i Finland, när de två nordiska länderna nu tar snabba steg mot medlemskap i krigsalliansen.

Det är Expressen som på måndagskvällen skriver om ett hemligt svensk-finskt möte om Nato som hölls under förra veckan i Helsingfors.

På mötet ska bland annat Sveriges finansminister Mikael Damberg, Finlands president Sauli Niinistö och svenska och finska ÖB men även svenska näringslivstoppar som Jacob Wallenberg ha deltagit.

”Budskapet var tydligt”, skriver Expressen, ”Sverige bör ta rygg på Finland, och möjligheten att attrahera utländska investeringar kan påverkas negativt om vi inte går med i Nato”.

Även det finska näringslivet lobbar för ett Nato-medlemskap.

I en intervju med Dagens industri nyligen varnade den finska ​​Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi för konsekvenserna om Finland inte ansluter till Nato.

— Företag och utländska investerare kommer att väga in risken för militära hot mot vårt land. Tillväxt, jobb och investeringar kan påverkas på sikt, sa han till tidningen. 

Vissa delar av det svenska näringslivet såsom det Wallenbergägda Saab, är också involverade i försvarsindustrin och ser Nato som en möjlighet att expandera till nya marknader.

Expressen påpekar vidare att Socialdemokraterna historiskt har varit lyhörda för det svenska näringslivet, varför dess åsikt troligtvis spelar in när partiet nu omvärderar sin syn på krigsalliansen.