GEOPOLITIK Läckta regeringsdokument tyder på att Japan kommer att beskriva Kurilerna som ”illegalt ockuperat” av Ryssland.

Ett utkast från den japanska regeringens ”Blåa bok”, i vilken man varje år redogör för landets diplomatiska relationer med omvärlden, tyder på att relationerna med Ryssland nu har försämrats.

I utkastet till publiceringen, som alltså inte ska vara färdigställd ännu, beskriver man hur Ryssland ”illegalt ockuperar” ögruppen Kurilerna. En rad öar som befinner sig mellan japanska Hokkaido och den ryska halvön Kamchatka i Ochotska havet.

Historiskt sett har Kurilerna varit japanskt territorium, men närområdet har länge varit föremål för konflikter mellan de två länderna. Direkt efter Japans kapitulation under andra världskriget kom samtliga av öarna att ockuperas av Sovjetunionen, och tillhör Ryssland än idag.

Japan har hittills hävdat att åtminstone de fyra sydligaste öarna, Iturup, Kunasjir, Sijkotan och Chabomaj tillhör Japan, men enligt utkastet vill man göra anspråk på hela ögruppen.

Japans regering ska publicera årets utgåva av ”blåa boken” senare under månaden. Det återstår att se om stycket kring Kurilerna står kvar.

— Japan har en väldigt kapabel militärmakt och konservativa politiker försöker revidera de formuleringarna som stipulerats Japans så kallade fredskonstitution, och med kriget i Ukraina har diskussionen blivit aktuell, kommenterar Linus Hagström, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

— Min gissning och de signaler jag får från kontakter i Japan är att kriget i Ukraina används som argument för att ytterliga stärka den japanska militären och föra diskussioner om att revidera de militärpolitiska formuleringarna, säger Hagström.