TREDJE VÄRLDSKRIGET Atomubåtar ges ”särskild tonvikt” i den av missiluppskjutningar samt torpedtester präglade ”överraskningsinspektion” av sin Stillahavsflotta, som Ryssland nu vidtar, tillkännagav landets försvarsminister på fredagen.

Reuters betonar att Rysslands så kallade överraskningsinspektion av sin Stillahavsflotta genomförs ”mitt under ökad spänning i Asien-Stillahavsområdet” där USA och Sydkorea genomför gemensamma luftövningar efter ett interkontinentalt ballistisk missiltest av Nordkorea.

I statlig rysk television sa Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu på fredagen:

— Huvudsyftet med den här inspektionen är att öka de väpnade styrkornas förmåga att stöta bort aggressionen från en trolig fiende från havet och dess riktning.

Full stridsberedskap – atomubåtar ges ”särskild tonvikt”

Generalstabschefen Valery Gerasimov förklarade i samma sändning att Rysslands marinstyrkor försätts i full stridsberedskap under övningarna samt att de då utplaceras till träningsområden, där de genomför autentiska stridsövningar. Han betonade att vid dessa övningar läggs särskild tonvikt på att säkerställa de strategiska atomubåtarnas stridsberedskap.

Övningarna kommer inkludera en simulering av en ur ryskt perspektiv fientlig landstigning på den ryska ön Sakhalin och på de intilliggande Södra kurilöarna, bland vilka några några görs anspråk på av Japan i en territoriell tvist som går tillbaka till slutet av andra världskriget. I sammanhanget framhöll försvarsminister Shoigu att flottan förutom att förhindra själva landstigningen, även kommer att oskadliggöra fiendens ubåtar, krigsskeppsgrupper och landutrustning. Under operationen kommer, förklarade han, ”ryska luftvärnsförband täcka potentiellt farliga områden”.

Tillfrågad om övningarnas karaktär tonade Kremls talesman Dmitrij Peskov på en presskonferens ned alla kopplingar till vad programledaren kallade ”regionala spänningar”.

— Detta är en vanlig praxis, den har ständigt genomförts under de senaste åren och den fortsätter. Det här handlar om att upprätthålla den nödvändiga nivån av stridsberedskap hos våra väpnade styrkor, förklarade Peskov.

Dubbla anspråk på öar

Russia Today (RT) framhåller i sin artikel om den ryska ”överraskningsinspektionen” vikten av att Tokyo ”faktiskt ännu bestrider” den ryska suveräniteten över de fyra öar i den Kurilska skärgården, som Sovjetunionen erövrade under andra världskriget. I det så kallade San Francisco-fördraget 1951, argumenterar man, övergav Japan visserligen sina anspråk på Kurilerna, men ändrade enligt RT senare uppfattning och hävdade då att Södra kurilöarna, kända som De norra territorierna i Japan, aldrig varit en del av ögruppen.

I februari tillkännagav det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova att Moskva inte överväger att underteckna – eller ens diskutera – ett fredsavtal med Japan. Diplomaten hänvisade här till ”Tokyos fientlighet gentemot Moskva” och de sanktioner som landet infört mot Ryssland under Ukrainakonflikten.

Dessa uttalanden gjordes kort efter att Japans premiärminister Fumio Kishida lovat att prioritera återupptagandet av förhandlingar med Kreml i frågan. Premiärministern hävdade vid samma tillfälle – för första gången på fem år – att Södra kurilöarna / De nordliga territorierna är ”olagligt ockuperade av Ryssland”. Ryssland och Japan har tekniskt sett varit i krig med varandra i nästan åtta decennier, då man efter andra världskriget misslyckats med att nå en uppgörelse.