ASIEN Minst 23 ballistiska robotar avfyrades av Nordkorea över Japanska havet under onsdagskvällen. Nordkorea hävdar att man besvarar en kraftig provokation av USA och Sydkorea.

Den senaste tiden har Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) eskalerat sina skjutningar av robotar över Japanska havet. Under onsdagen ska minst 23 robotar ha avfyrats enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Åtminstone en av robotarna var enligt sydkoreanska myndigheter en interkontinental missil, som kan bestyckas med kärnvapen och nå exempelvis USA. Under onsdagen landade dessutom en robot endast 60 kilometer utanför Sydkoreas kust, vilket är det närmaste nedslaget sedan Koreakrigets vapenstillestånd 1953

Den japanska nyhetsbyrån Kyodo skriver att japanska myndigheter uppmanade invånarna Miyagi, Yamagata och Niigata att söka skydd i samband med de nordkoreanska robotskjutningarna. Denna gång slog dock ingen robot ned över japanskt territorium utan ungefär hundra mil utanför den japanska kusten.

"De har begått ett fruktansvärt misstag"

Något som inte ofta nämns i media i väst är att nordkoreanska myndigheter uppgett att man eskalerar robotuppskjutningarna som ett svar på provokationer från USA och Sydkorea. Washington och Seoul aviserade nyligen att man förlänger den gemensamma militärövningen Vigilant Storm, som inleddes i måndags och egentligen skulle avslutas på fredag.

I ett uttalande säger Pak Jong-chon, sekreterare för Koreas arbetarparti, att beslutet är både ”farligt och falskt” och att fiendeländernas agerande ”provocerat situationen till okontrollerbara nivåer”.

— USA och Sydkorea kommer att få reda på vilket oåterkalleligt och fruktansvärt misstag de begått, säger Pak, som citeras av RT.

Sydkorea hävdar att beslutet att förlänga Vigilant Storm i sin tur beror på ”nordkoreanska provokationer”. I skrivande stund har inget nytt slutdatum för militärövningen offentliggjorts.