KOREA Nordkoreas ledare Kim Jong-un har lovat sitt folk att landet ska se till att skaffa ”världens kraftfullaste kärnvapenarsenal”. Dessutom tänker han bygga upp ”världens starkaste armé” för att avskräcka det koreanska folkets fiender.

Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) har den senaste tiden eskalerat sina robottester och utveckling av kärnvapen. Nyligen testade man framgångsrikt en nyutvecklad interkontinental ballistisk robot kallad Hwasong-17, som av Nordkoreas ledare Kim Jong-un har beskrivits som ”världens starkaste strategiska vapen”.

I samband med testuppskjutningen av Hwasong-17, som utan problem bedöms kunna nå det amerikanska fastlandet, höll Kim ett tal där han hyllade de nordkoreanska vetenskapsmän och ingenjörer som tagit fram vapnet, skriver RT. Enligt Kim har dessa tagit ett ”underbart steg framåt i utvecklingen av teknologin med att montera kärnvapenspetsar på ballistiska robotar” och visat på Nordkoreas beslutsamhet att ”bygga världens starkaste armé”.

Men det är inte bara världens starkaste armé som Kim vill se, utan även ”världens kraftfullaste kärnvapenarsenal”, förklarade han i talet.

— Vårt mål är att ha världens mäktigaste strategiska militärstyrka, en absolut styrka som saknar motstycke under detta århundrade, sa Kim.

Testuppskjutningen av Hwasong-17 fördömdes av flera av medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd, däribland USA, Storbritannien och Frankrike. I ett gemensamt uttalande beskriver man det som en ”allvarlig eskalering som utgör ett otvetydigt hot mot internationell fred och säkerhet”. Säkerhetsrådets permanenta medlemmar Ryssland och Kina använde dock sitt veto mot att rådet skulle gå ut med ett gemensamt fördömande.