TREDJE VÄRLDSKRIGET Nordkoreas ledare avslutade året med nya hot om en kärnvapenattack mot Seoul och order om uppbyggnad av en militär arsenal i förberedelse för ett krig som kan ”bryta ut när som helst”.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un beklagade under ett nyårsanförande hållet på lördagen mot slutet av ett fem dagar långt partimöte inledningsvis den olyckliga belägenhet som en viss försvagad västlig före detta stormakt enligt honom befinner sig i.

På mötet hade enligt den officiella koreanska centrala nyhetsbyrån KCNA dessförinnan planer för ytterligare nordkoreansk militär utveckling under det kommande året presenterats, inklusive uppskjutning av ytterligare tre spionsatelliter, produktion av obemannade drönare och utveckling av kapacitet för elektronisk krigföring, samt förstärkning av kärnvapen- och missilstyrkor,

Pyongyang har i år framgångsrikt lanserat en spaningssatellit, införlivat sin status som kärnvapenmakt i konstitutionen och provskjutit den högst avancerade interkontinentala ballistiska missilen ICBM, vilken nu ingår i landets vapenarsenal.

I lördagens tal anklagade Kim USA för dess ambition att försöka utgöra ”olika typer av militära hot” och beordrade enligt nyhetsbyrån sina väpnade styrkor att upprätthålla ”en överväldigande krigsresponsförmåga”.

Ledaren förklarade:

— Det är ett konstaterat faktum att på den koreanska halvön kan krig när som helst bryta ut, på grund av fiendens hänsynslösa åtgärder syftande till att invadera oss.

I ett försök att avskräcka Pyongyang, placerade Washington tidigare denna månad en kärnkraftsdriven ubåt i den sydkoreanska hamnstaden Busan, och flög sina långdistansbombplan i övningar tillsammans med Seoul och Tokyo.

Nordkorea har tidigare beskrivit utplaceringen och användandet av Washingtons strategiska vapen – såsom B-52-bombplan– i gemensamma övningar på den koreanska halvön som ”avsiktliga provokativa åtgärder för kärnvapenkrig”.

–Vi måste reagera snabbt på en eventuell kärnvapenkris och fortsätta att påskynda förberedelserna för att freda hela Nordkoreas territorium genom att mobilisera alla fysiska medel och styrkor, inklusive kärnvapen, i nödfall, kommenterade Kim på lördagen fiendens åtgärder.

”Okontrollerbar krissituation"

Vid mötet betonade Kim att han inte längre har för avsikt söka försoning och återförening med Sydkorea, och noterade den ”ihållande okontrollerbara krissituationen” som han fastslog har utlösts av Seoul och Washington.

De interkoreanska relationerna har i år försämrats till en låg nivå, med Pyongyangs spionsatellit-uppskjutning som fick Seoul att delvis avbryta ett militäravtal från 2018 syftande till att lindra spänningar.

— Jag ser det som ett misstag vi inte längre behöver begå att betrakta de människor som definierar oss som ”huvudfienden” – som objekt för försoning och enande, citerade KCNA Kim.

Kim beordrade slutligen utarbetandet av åtgärder för omorganisering av avdelningar, vilka hanterar gränsöverskridande angelägenheter, för att ”i grunden ändra verksamhetens inriktning”.

Leif Easley, professor i internationella relationer vid Ewha University i Seoul, kommenterar till KCNA att Kim Jong-Uns betoning av Nordkoreas ”betydande militära kapacitet” säkerligen syftar till att dölja landets enligt honom ytterst svaga ekonomi i år.

— Mycket av det de statligt kontrollerade medierna publicerar är återvunnen propaganda, säger han och tillfogar:

— Pyongyangs krigiska retorik tyder på att dess militära åtgärder inte bara handlar om avskräckning, utan också om inrikespolitik och om internationell storpolitik.