UTRIKES När Nordkoreas ledare Kim Jong-un besökte Ryssland i veckan lovade han att stötta landets ”heliga kamp” mot väst. Enligt Kim är det nu läge för Nordkorea att åter fördjupa banden med Ryssland.

Under veckan har Demokratiska folkrepubliken Koreas ledare Kim Jong-un besökt Ryssland för att träffa president Vladimir Putin. Kim reste till grannlandet i ett bepansrat tåg och mötte den ryske presidenten på en rymdbas i östra Sibirien.

Det blev ett vänskapligt möte mellan de två ledarna, där Kim under en presskonferens uttryckte sitt fulla stöd för Rysslands militära kampanj i Ukraina och landets kamp mot västs hegemoni, skriver The Guardian. Nordkorea var bland de första länder att följa Rysslands exempel och erkänna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater förra året.

— Nu har Ryssland rest sig i den heliga kampen för att skydda sin suveränitet och säkerhet mot de hegemoniska krafter som motarbetar Ryssland, sa Kim på onsdagen.

— Vi har alltid uttryckt fullt och villkorslöst stöd för alla åtgärder som vidtagits av den ryska regeringen, och jag tar detta tillfälle i akt för att återigen bekräfta att vi alltid kommer att stå med Ryssland, fortsatte den nordkoreanske ledaren.

Amerikanska medier skrev redan inför mötet att de två ledarna i första hand skulle träffas för att diskutera vapenaffärer. New York Times skriver att ryssarna är intresserade av nordkoreanska raket- och artillerisystem medan nordkoreanerna vill ha hjälp med atomdrivna ubåtar, avancerad teknologi för satelliter och livsmedel.

Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA ska Kim också under middagen som hölls för honom på onsdagskvällen ha bjutit Putin att komma till Pyongyang.

”Mot slutet av mottagningen bjöd Kim Jong-un artigt Putin att besöka DFRK vid lämpligt tillfälle. Putin accepterade inbjudan med nöje och bekräftade på nytt sin vilja att oföränderligt bära vidare den historiska traditionen av vänskap mellan Ryssland och DFRK”, skriver nyhetsbyrån.