UTRIKES Amerikanska uppgifter om att Ryssland köpt vapen och ammunition av Nordkorea är ”förtal”. Detta uppger Nordkorea i ett officiellt uttalande.

Nyligen uppgav USA att Ryssland skulle köpa artilleripjäser och missiler till ett mångmiljonbelopp av Nordkorea. Samtidigt hävdade man att Ryssland tvingas göra inköpet för att man börjar få slut på ammunition, något som dock både USA och Ukraina hävdade redan i mars.

Under kriget har det också florerat uppgifter i Ryssland om att Nordkorea vill sända 100 000 frivilliga att strida för Rysslands sak i Ukraina.

Den påstådda vapenaffären tillbakavisas nu av Nordkoreas försvarsministerium, som i ett officiellt uttalande klargör att man inte har några planer på att sälja vapen eller ammunition till Ryssland. Pyongyang tillägger dock att man förvisso inte erkänner FN:s sanktion mot Nordkorea, som förbjuder landet att exportera vapen.

”Utveckling, produktion och innehav av militär utrustning, liksom vapenhandel med andra länder, är varje suverän stats medfödda rättighet och ingen har rätt att ta ifrån den”, skriver Pyongyang.

De amerikanska uppgifterna om vapenexport till Ryssland kallar man likväl för ”konspirationsteorier” eller ”förtal”.

”Vi har aldrig exporterat vapen och ammunition till Ryssland förut och vi har inga planer på att göra det i framtiden”, skriver Pyongyang och fortsätter:

Vi fördömer å det skarpaste och utfärdar en skarp varning till USA om att sluta sprida hänsynslöst förtal mot Demokratiska Folkrepubliken Korea i syfte att främja sina egna politiska och militära förbrytelser.

Nyligen försökte också John Kirby från USA:s nationella säkerhetsråd att tona ned uppgifterna om en rysk-nordkoreansk vapenaffär, som han beskriver som en ”potentiell affär”. Enligt Kirby finns det ”inga indikationer på att affären har genomförts och definitivt inga indikationer på att dessa vapen används i Ukraina”.

Tidigare i september retirerade trupper från Ryssland och Folkrepubliken Luhansk från en ukrainsk motoffensiv i Charkiv-regionen, som man ockuperat tidigare under kriget. Detta har följts av att folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, samt ockupationsmakterna i ryskkontrollerade Kherson och Zaporizjzja har aviserat att man tänker hålla folkomröstningar om att ansluta till Ryssland. Strax efter beordrade Rysslands president Vladimir Putin en delvis mobilisering av reservister, som dock enligt Putins kritiker i själva verket är en ”allmän mobilisering”.