UKRAINAKONFLIKTEN Rysslands president Vladimir Putin kallar in ytterligare 300 000 soldater till Ukraina. Samtidigt kommer flera erövrade områden att hålla folkomröstning om anslutning till Ryssland.

Under morgonen sändes ett tal från Kreml med Rysslands president Vladimir Putin, som talade till hela nationen men även Rysslands allierade och fiender.

Enligt Putin har militära rådgivare rått honom att kalla in förstärkningar till kriget i Ukraina, som hittills bedrivits som en ”militär specialoperation” med ungefär 150 000 – 200 000 soldater. Nu kallar Ryssland in ytterligare 300 000 reservister till kriget.

Enligt Putin kommer det uteslutande att röra sig om reservister som genomgått värnplikt. Dessa kommer, enligt presidenten, att genomgå ytterligare träning och få alla förmåner som tillkommer soldater i aktiv tjänst.

Samtidigt har folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, vars miliser har stått för större delen av infanteriet under striderna i Donbass, beslutat att hålla folkomröstningar om att ansluta till Ryssland inom några dagar. Samma beslut har tagits av ockupationsmakterna i regionerna Cherson och Zaporizjzja som Ryssland har tagit kontroll över under kriget.

Folkomröstningar förväntas sluta med att regionerna skickar in en formell begäran till Moskva om att ansluta till Ryska federationen, varpå dessa godkänns av det ryska parlamentet och Putin. I det läget bedöms den så kallade militära specialoperationen vara avslutad, eftersom varje försök av Ukraina att återta territorium kommer att anses som en attack på Ryssland.

"Väst försöker påtvinga hela världen sina pseudo-värderingar"

Under talet motiverade Putin vad han kallar för en ”delvis mobilisering” av den ryska armén med att man står mot hela ”västs militära maskineri” i Ukraina, syftandes på de omfattande leveranser av Nato-vapen och frivilliga från Nato-länder som används i kriget.

Putin anklagar också både väst och Kiev för att ha gjort sitt bästa för att sabotera fredsförhandlingar som hade kunnat avsluta konflikten.

— Efter att en del kompromisser hade nåtts fick Kiev en de facto direkt order [från väst] att dra sig ur alla överenskommelser. Fler vapen pumpades in i Ukraina. Kiev-regimen placerade ut fler gäng av internationella legosoldater och nationalister, militära enheter som tränats enligt Nato-standard och de facto under befäl av västliga rådgivare, förklarar Putin under talet.

Samtidigt riktar presidenten en skarp varning till USA med allierade om att försöka öka pressen på Ryssland.

— Delar av den västliga eliten använder varje medel för att bevara sin dominans. Det är därför de försöker blockera och kväva varje självständigt center för utveckling, så att de kan fortsätta att brutalt påtvinga sin vilja på andra nationer och folk, att påtvinga sina pseudo-värderingar, säger Putin och fortsätter:

— Deras mål är att försvaga, splittra och slutligen förstöra vår nation. Nu säger de helt öppet att de lyckades splittra Sovjetunionen och nu är det dags att göra samma sak med Ryssland, som måste delas upp i flertalet regioner som sedan ska vara i dödlig fejd med varandra.

Enligt Putin är detta en plan som pågått i väst under en längre tid, bland annat genom att ”uppmuntra terrorister i Kaukasus” och ”flytta Natos offensiva infrastruktur” nära den ryska gränsen.

— De använde urskillningslös russofobi som ett vapen, inklusive gödandet av hatet mot Ryssland under decennier, framförallt i Ukraina, som har designats att bli ett anti-ryskt brohuvud. De gjorde det ukrainska folket till kanonföda och pressade dem in i ett krig med Ryssland, som de utlöste 2014, säger Putin.

Den ryska mobiliseringen kommer efter att trupper från Folkrepubliken Luhansk och Ryssland retirerat från de delar av Charkiv-regionen som man tidigare ockuperat efter en omfattande ukrainsk motoffensiv i området.