UKRAINAKONFLIKTEN Den så kallade Wagner-gruppen påstås hämta nya rekryter från ryska fängelser med löften om lön och benådning. Flera av dem har tillfångatagits av ukrainska soldater med dålig utrustning och undermålig träning.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det rapporterats om den bryktade Wagner-gruppens deltagande. Wagner-gruppen är en privat armé som påstås ledas av halvjuden och krögaren Jevgenij Prigozjin, som påstås stå Rysslands president Vladimir Putin nära.

Prigozjin har öppet förnekat några kopplingar till Wagner, men under september har ett filmklipp cirkulerat på sociala medier som visar hur Prigozjin talar till rekryter å Wagners vägar i ett ryskt fängelse.

Wagner består till stor del av elitsoldater som i väst beskrivs som ”högerextremister” och ”slaviska nationalister”, men man har alltså även rekryterat fängelsedömda män med löften om lön och benådning efter sex månader i Ukraina. Enligt utländska frivilliga i Ukraina har den ukrainska sidan också lyckats tillfångata flera fängelsedömda ryssar som stridit med Wagner, ibland dåligt utrustade och dåligt tränade, skriver Middle Eastern Times (MEE).

— Majoriteten av de fängelsedömda ryssar som strider i Ukraina har dömts för eller varit involverade i militära brott, eller är sådana som inte följt order, säger MEE:s källa.

Enligt Olga Romanova, som leder den ryska intresseorganisationen ”Ryssland bakom galler”, är 20 procent av fängelserekryterna dömda mördare och rånare. Enligt MEE:s källor används dessa ibland som ”bete” av Wagner-gruppen och tillfångatas ofta i samband med att de lämnats bakom.

I filmklippet där Prigozjin ses tala till rekryter i ett fängelse säger han att minimumåldern är 22 år, om inte anhöriga ger tillstånd, och att man endast tar in män äldre än 50 år om de är väldigt fysiskt starka.

Prigozjin säger också att man är väldigt försiktiga med att rekrytera sådana som dömts för narkotika- eller sexualbrott.