UKRAINAKONFLIKTEN Medan gränsbevakningsmyndighetens talesman deklarerar ”slutet på fredsliv för någon ukrainare tills Ryssland besegras” erbjuder sig ett antal EU- länder sig att deportera de utflugna till slagfälten.

— Hela samhället kommer att behöva göra enorma uppoffringar och var ukrainare kan glömma det där med ett liv i fred innan Ryssland har besegrats.

Orden tillhör den statliga ukrainska gränsbevakningens talesman Dmitrij Lazutkin och han yttrade dem i Espreso TV på lördagen.

I ljuset av en rad bakslag i konflikten med Moskva, har man i Kiev en tid ägnat sig åt att se över sitt värnpliktssystem, med syftet att åstadkomma en ökning av antalet stridande ukrainska soldater och trupper. Resultatet blev ett antal reformer som träder i kraft nästa vecka.

— Globalt sett kommer från och med den 18 maj, då Mobiliseringslagen träder i kraft, först och främst den allmänt accepterade inställningen till detta krig att förändras, förklarade Lazutkin och fortsatte:

— Den där uppdelningen mellan dem som kämpar vid fronten och dem som lever sina lugna liv hemmavid, håller på att förpassas till historien.

Från officiellt ukrainskt håll har man ända sedan konfliktens utbrott i februari 2022 påtalat det nödvändiga i att man under konflikten efter hand ersätter alla de stupade (enligt Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu förra veckan 110 000 bara hittills i år) ukrainska soldaterna.

Förra månaden godkände president Volodomyr Zelenskyj en rad förändringar av landets värnpliktsregler:

  • Värnpliktsåldern sänktes till 25 år.
  • Automatiserade meddelanden till värnpliktiga infördes.
  • Värvningsofficerares befogenheter stärktes avsevärt.
  • Ett nytt system för identifiering, uppsökande, dömande och bestraffning av smitare infördes.

Som ett svar på dessa förändringar ska antalet ukrainska män, som försöker fly landet ha skjutit i höjden. Den ukrainska gränstjänstens talesman Andrey Demchenko uppgav nyligen att 120-150 personer varje dag grips under sitt försök att lämna Ukraina illegalt, samt att några stycken av dessa en normal dag omkommer därvid.

EU-länder beredda att offra sina principer

Närmare en halv miljon nya soldater skulle enligt expertis på området behöva mobiliseras för att Ukraina på sikt skulle ha en möjlighet att stå pall för den ryska attacken. Problemet är de över tio miljoner personer som redan flytt landet och därmed underminerat mobiliseringsunderlaget.

En rad EU-länder, som uppger sig hörsamma dessa problem, åtar sig nu att deportera ukrainska desertörer tillbaka till Ukraina. Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz påminde för två veckor sedan i detta sammanhang:

— Vi har länge föreslagit att vi kan hjälpa den ukrainska sidan att se till att folk underställda militärtjänst åker till Ukraina.

Tyskland och Litauen visade omgående intresse för idén om deportation av stridsduglig ukrainare, och från tyskt håll presenterade snart Roman Poseck, inrikesminister i förbundslandet Hessen, ett förslag enligt vilket ukrainare utan giltiga handlingar av myndigheterna i det berörda EU-landet förnekas förlängning av sina uppehållstillstånd och på så sätt tvingas tillbaka till Ukraina och militärtjänst.

Förslaget, som nu diskuteras runtom i unionen, innebär om det drivs igenom ett brott mot den princip om ”flyktingmottagande” som den politiska ledningen i dessa länder annars håller helig.