UKRAINAKONFLIKTEN I ett Telegram-inlägg ger Rysslands tidigare president Medvedev sin syn på Putins tal till nationen när han meddelade mobilisering till kriget i Ukraina.

Det var under torsdagsmorgonen som Rysslands president Vladimir Putin höll ett tal till nationen där han beordrade en mobilisering av 300 000 man i Ukraina, där man hittills bedrivit kriget i form av en ”militär specialoperation”.

Nu har Rysslands tidigare president, Dmitrij Medvedev, som numera är vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, meddelat sin tolkning vad som kommer att ske härnäst.

Enligt Medvedev väntar följande:

1. Folkomröstningarna kommer att hållas och Donbass-republikerna och andra territorier kommer att accepteras [som en del av] Ryssland.

2. Skyddet av alla territorier som har anslutit sig kommer att stärkas avsevärt av den ryska försvarsmakten.

3. Ryssland meddelade inte bara mobilisering, utan även att alla ryska vapen inklusive strategiska kärnvapen och vapen som baseras på ny teknologi kan användas i ett sådant försvar.

Medvedev, som under kriget utmärkts sig som en frispråkig och krigshetsande politiker, skriver vidare att ”pensionerade idioter med generalränder” därför inte behöver ”skrämmas med prat om ett Nato-angrepp på Krim”. Enligt ex-presidenten kommer Rysslands hypersoniska missiler att ”hinna nå mål i Europa och USA mycket snabbare än så”.

Ryssland har valt sin egen väg, avslutar Medvedev sitt inlägg, och tillägger att det västerländska etablissemanget och medborgare i Nato-länder måste acceptera detta.